lauantai toukokuu 18. 2024

Musiikkiuutisia maailmalta: Euroopan konserttielämä käynnistyy hiljalleen, Black Lives Matter -liikkeellä säteilyvaikutuksia musiikkielämässä

Minnesotan orkesteri irtisanoutui toistaiseksi yhteistyöstä kotikaupunkinsa Minneapolisin poliisin kanssa George Floydin kuoltua poliisiväkivaltaan. © Courtney Perry

Euroopan maat hiljalleen hölläävät kokoontumisrajoituksiaan, ja myös konserttielämä heräilee eloon. Milanolainen Pomeriggi Musicali -orkesteri aikoo soittaa ensimmäisen konserttinsa 15. kesäkuuta heti puolenyön jälkeen, ohjelmassaan Vivaldin Neljä vuodenaikaa, kertoo Giornale della Musica -lehti. Myös muun muassa Ravennan festivaali järjestetään kesäkuun lopusta alkaen, Rossini-oopperafestivaali järjestetään elokuussa ja syksyinen Parman Verdi-festivaali toteutuu poikkeusjärjestelyin.

Ranskassa useampi festivaali on onnistunut sinnittelemään ilman peruutusta; Diapason-lehti listaa järjestettävät klassisen musiikin festivaalit täällä ja täällä.

Royal Opera House aloittaa uuden esitysten sarjan 13. kesäkuuta, ja lontoolainen kamariorkesteri London Mozart Players on ilmoittanut kolmesta konsertista – molemmat tosin pelkän suoratoiston välityksellä.

Wienissä oopperannälkää on lievitetty kekseliäällä konstilla: kaksi laulajaa ja kamariyhtye pitivät konsertin hotellin sisäpihalla, ja hotellihuoneet toimivat turvavälien mukaisina ooppera-aitiona. Tapahtuma myytiin loppuun kolmessa päivässä.

Deutsche Oper Berlin avaa jälleen ovensa 12. kesäkuuta – tai oikeastaan kävelee ovistaan ulos: Wagnerin Reininkulta esitetään 90-minuuttisena 12 solistin ja 22 soittajan kamariversiona yleisön kuunnellessa oopperatalon parkkipaikalla. Stuttgartissa on puolestaan pidetty yhden soittajan ja yhden kuulijan resitaaleja.

Pärnun musiikkifestivaali järjestetään 16.–23. heinäkuuta, tosin muuttuneella ohjelmalla ja 300 hengen yleisöillä; Bergenin filharmonikot pitävät ensimmäisen yleisökonsertin 15. kesäkuuta.

Kapellimestari Osmo Vänskän johtama Minnesotan sinfoniaorkesteri on Twitterin välityksellä ilmoittanut tekevänsä osansa, jotta sen kotikaupunki Minneapolis kehittyisi tasa-arvoisempaan suuntaan. Laajoja mielenosoituksia herättänyt George Floydin kuolema poliisiväkivallan uhrina tapahtui juuri Minneapolisissa. Orkesteri on vaatinut kaupungin poliisin ammattiyhdistyksen puheenjohtajan eroa ja kieltäytynyt toistaiseksi poliisin tarjoamista turvallisuuspalveluista kaikissa ei-lakisääteisissä tilanteissa.

Englannin Bristolissa sijaitsevan Colston Hall -konserttitalon nimi muuttuu syksyllä, ilmoitti taloa hallinnoiva Bristol Music Trust. Talo on nimetty bristolilaisen, 1600- ja 1700-luvuilla orjakaupalla rikastuneen Edward Colstonin mukaan. Kaupungissa kaadettiin 7. kesäkuuta Colstonin patsas Black Lives Matter -mielenosoituksen yhteydessä, mikä on vauhdittanut jo aiemminkin keskustelun aiheena ollutta konserttisalin nimenmuutosta. Uusi nimi on pohdinnan alla.

Populaarimusiikin maailman puheenaiheena Black Lives Matter -liikkeen vanavedessä on ollut myös termin urbaani musiikki (urban music) käyttö musiikkibisneksessä, muun muassa Grammy-palkintokategorioissa. Asiasta on kirjoittanut tarkemmin esim. Nation-lehti. Termin kriitikot pitävät sitä ongelmallisena erilaisista syistä: joko se viittaa mustaan väestönosaan ainoastaan suurkaupunkilaisina ”gheton” asukkaina, karsinoi mustan musiikin erilleen muusta populaarimusiikista, tai mahdollistaa musiikkityylin afroamerikkalaisen alkuperän häivytyksen. Muun muassa levy-yhtiö Republic Records on julistanut lakkaavansa käyttämästä sanaparia urbaani musiikki.

Asturian prinsessan taidepalkinto on myönnetty kahdelle elokuvasäveltäjälle: Ennio Morriconelle ja John Williamsille. Espanjalainen palkinto myönnettiin elämäntyöpalkintona; ”tunnustuksena [säveltäjien] musiikin perustavanlaatuiselle merkitykselle elokuvissa”, mainiten myös ”heidän huikaiseva kykynsä ylittää tyylisuuntia ja rajoja”.

Tiibetin 14. dalai-lama julkaisee heinäkuussa ensimmäistä kertaa musiikkialbumin. Julkaisu tapahtuu dalai-laman, syntymänimeltään Tenzin Gyatso, 85. syntymäpäivänä heinäkuun 6. päivänä. Kansainväliseen jakeluun tuleva albumi kantaa nimeä Inner World ja sisältää buddhalaisia mantroja ja opetuksia musiikin säestäminä. Raita Compassion (Myötätunto) julkaistiin 9. kesäkuuta. Kiinan miehittämän Tiibetin hengellinen ja poliittinen johtaja on ollut maanpaossa Intian Dharamsalassa vuodesta 1959.

Ruotsin Kuninkaallinen musiikkikorkeakoulu ja Rutosin tilastokeskus yhdistävät voimansa sävellysopiskelija Sebastian Bergströmin maisteriopinnoissa. Bergström päätti säveltää Ruotsin väkiluvun sekä maahan- ja maastamuuton musiikin muotoon 1800-luvulta nykypäivään saakka teoksen muotoon – ei tietokoneohjelman automaatiolla, vaan ”inhimillisenä tulkintana”, kertoo SVT.

Tukholma avaa museon edesmenneelle elektronisen musiikin tuottajalle ja DJ:lle Aviciille (oikealta nimeltään Tim Bergling, 1989–2018), joka kuului 2010-luvun menestyneimpien popartistien joukkoon. Museo, nimeltään Avicii Experience, avataan kesällä 2021 uuteen digitaalisen kulttuurin keskukseen Spaceen. Mukana ovat myös Pophouse Entertainment -yhtiö sekä Aviciin vanhempien perustama, mielenterveystyötä ja itsemurhien ehkäisyä tukeva Tim Bergling -säätiö. Esille tulee niin esineitä ja mediaa artistin uran varrelta kuin myös julkaisematonta musiikkia.

Ranskassa benediktiininen nunnaluostari on saattanut päätökseen ennätysmäisen äänitysprojektinsa, kertoo Le Figaro. Aix-en-Provencen lähellä sijaitsevan Notre-Dame-de Fidélité de Jouques -luostarin sisaret ovat tallentaneet gregoriaanista laulua seitsemässä päivittäisessä rukoushetkessä vuoden ajan, ja nauhoituksia on kertynyt 8000 tuntia. Projektin alullepanijana on toiminut amerikkalainen äänittäjä ja levytuottaja John Anderson.

Muutamia kuolinuutisia musiikkimaailmalta:

Pianisti ja säveltäjä Marcello Abbado kuoli 93-vuotiaana Stresassa Italiassa. Hän oli pianisti Claudio Abbadon veli ja kapellimestari Roberto Abbadon isä. Marcello Abbado toimi yli 20 vuotta Milanon konservatorion johtajana, opetti säveltämistä italialaisissa musiikkikorkeakouluissa, oli perustamassa Milanon Verdi-orkesteria ja esiintyi kansainvälisesti pianistina.

Säveltäjä Myroslav Skoryk poistui elävien kirjoista 1.6.2020. Hän oli syntynyt Ukrainan Lvivissä vuonna 1928. Toisen maailmansodan jälkeen hänen perheensä pakkosiirrettiin Siperiaan, ja Skoryk alkoi opiskella sävellystä vasta palattuaan Lviviin vuonna 1955. Sävellystyönsä ohella Skoryk toimi kapellimestarina ja opettajana, sekä oli Kiovan oopperan taiteellinen johtaja 2011–16.

Sopraano Mady Mesplé kuoli 89 vuoden iässä 30. toukokuuta syntymäkaupungissaan Toulousessa. Hän oli ranskalaiseen ohjelmistoon erikoistunut koloratuurisopraano ja esiintyi maailman johtavilla oopperalavoilla. Mesplé jätti konsertoinnin vuonna 1985, mutta opetti tämän jälkeen vielä Pariisissa ja Lyonissa.

Tuoreimmat uutiset