torstai toukokuu 2. 2024

Näppärit pois opinto-ohjelmasta

mauno_jaervelae_ja_naeppaerit_1_20140709_19942376451
Mauno Järvelä on liidannut Näppäreitä kansanmusiikin iloihin jo noin kolme vuosikymmentä.

Mainetta Suomessa ja ulkomailla saavuttanut lasten kansanmusiikkiryhmä Näppäreiden yhteissoittoryhmä ei saa jatkaa Perhonjokilaakson kansalaisopiston opetusohjelmassa tänä syksynä. Myös kansantanssiryhmä Ottosten säestysryhmä on päätetty poistaa opetusohjelmasta.

Kansalaisopiston johtokunnan tekemä päätös perustuu säästöihin, jotka johtuvat valtionosuuksien ja kuntaosuuksien pienentymisestä. Kansalaisopiston valtionosuus oli viime vuonna 270 000 euroa, mutta tänä vuonna se on pienentynyt 252 000 euroon. Lisäksi Kaustisten kunta on pienentänyt kansalaisopistolle maksamaansa kuntaosuutta, joten Kaustisilla kansalaisopiston opetus vähenee peräti 245 tuntia. Päätös siitä, mitkä oppiryhmät jätettiin pois opetussuunnitelmasta tehtiin jo maaliskuussa 2016.

Leikkaukset on pyritty tekemään tasaisesti niin, etteivät ne kohdistu mihinkään tiettyyn opetusaineeseen”, kertoi Keskipohjanmaalle nyt kansalaisopiston uutena rehtorina aloittava Aino Salo. Salo pahoittelee tuntivähennyksiä, ja hänen mukaansa opisto tekee parhaansa, että Näppäreiden ja Ottosten ryhmille löytyisi vielä tunteja.

Leikkauspäätökset tuovat mukanaan muitakin muutoksia musiikin oppiaineisiin. Kaikki instrumenttiopiskelijat, myös edellisenä vuonna opetukseen osallistuneet, joutuvat nyt hakemaan opiskelupaikkaa uudelleen. Valitut saavat opinto-oikeuden kolmeksi vuodeksi. Oppilas ei voi jatkossa opiskella yhtäaikaa kansalaisopistossa ja Keski-Pohjanmaan konservatorion musiikkiryhmässä. Salon mukaan näin halutaan antaa mahdollisimman monelle oikeus musiikkiopintoihin. Säännöstä ei tosin käy selväksi, koskeeko se musiikkileikkikoulua, soitinpajaa tai eri instrumentin opiskelua konservatoriossa.

Näppärit perusti 1980-luvun alussa viulisti Mauno Järvelä aloittaessaan Perhonjokilaakson kansalaisopiston viulupedagogina. Ryhmän kansanmusiikkipedagogiikkaa on esiintymis- ja opetusmatkojen myötä viety ainakin kymmeneen Euroopan maahan, kuten myös Pohjois-Amerikkaan ja Etelä-Afrikkaan.

Järvelä on palkittu työstään Näppäreiden parissa mm. lastenkulttuurin valtionpalkinnolla ja Pro Finlandialla. Hän eläköityi toimestaan Perhonjokilaakson kansalaisopistossa keväällä 2016, mistä lähtien Siiri Virkkala on jatkanut hänen työtään.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Keskipohjanmaa.

Oikaisu 24.8.: Aino Salo kertoi kommenttinsa Keskipohjanmaalle, joka uutisoi aiheesta ensimmäisenä.

Tarkennus 25.8.: Näppäreiden yhteissoittoryhmä ei jatka opetusohjelmassa.

Tuoreimmat uutiset