maanantai toukokuu 13. 2024

Nicholas Collon on Radion sinfoniaorkesterin tuleva ylikapellimestari

© Jim Hinson

Radion sinfoniaorkesterin (RSO) tulevaksi ylikapellimestariksi on tänään julkistettu brittiläinen Nicholas Collon. Hänen kautensa alkaa vuonna 2021, kun nykyinen ylikapellimestari Hannu Lintu jättää orkesterin.

Collon on RSO:n ensimmäinen ei-suomalainen ylikapellimestari. Toinen poikkeama aiempien valintojen kaavasta on, että hän on johtanut RSO:ta aiemmin vain kerran, vuonna 2017 – tosin seuraavaksi Collon astuu Musiikkitalon lavalle jo toukokuun 17. päivä.

Ylikapellimestarin valinnasta päättävät RSO:ssa muusikot, jotka kertomusten mukaan hurmaantuivat brittiin tämän ensivierailulla. ”Collon on erittäin taitava kapellimestari, joka kykenee auttamaan muusikoita huippusaavutuksiin. Hänen musisointinsa on luonnollista sekä spontaanisti hetkessä elävää ja inspiroivaa. Olemme seuranneet kiinnostuksella hänen ohjelmistosuunnitteluaan ja projektejaan Aurora-orkesterin kanssa”, kommentoi orkesterivaltuuskunnan puheenjohtaja, viulisti Maria Puusaari.

Collon toimii tällä hetkellä perustamansa Aurora-orkesterin ylikapellimestarina Lontoossa, Residentie-orkesterin ylikapellimestarina Haagissa sekä Gürzenich-orkesterin päävierailijana Kölnissä. Pysyvien kiinnitystensä lisäksi Collon on vieraillut johtamassa muun muassa Lontoon Philharmoniaa, Berliinin saksalaista sinfoniaorkesteria, Ensemble intercontemporain -nykymusiikkiorkesteria sekä Birminghamin sinfoniaorkesteria. Oopperaa Collon on johtanut mm. Englannin Kansallisoopperassa ja Kölnin oopperassa.

”Olen valtavan iloinen päästessäni mukaan Radion sinfoniaorkesterin seuraavaan vaiheeseen. [–] Vaikutuin orkesterin teknisestä taituruudesta, hämmästyttävästä tarkkuudesta, intohimosta, musikaalisuudesta sekä eri musiikkityylien syvällisestä tuntemuksesta. Odotan innolla, että voin tuoda oman panokseni hienoon suomalaiseen musiikkikulttuuriin, joka ammentaa Sibeliuksen ja hänen jälkipolviensa musiikista. Minua innostaa myös orkesterin muusikoiden kyky ja jano heittäytyä mukaan minkä tahansa ohjelmiston haasteisiin. Uskon, että voimme yhdessä jatkaa rakentamista tälle ainutlaatuiselle perustalle ja näyttää, mitä 2000-luvun sinfoniaorkesteri voi olla ja mitä sen pitää olla”, Collon itse kuvailee.

Tuoreimmat uutiset