keskiviikko helmikuu 1. 2023

Nyt alkaa Helsingin Juhlaviikonloppu – kaikki konsertit lähetetään myös verkossa

Teosto-palkinnon tämänvuotinen voittaja Jesse Markin on yksi Juhlaviikonlopun konserttiesiintyjistä. Kuvalähde: All Day Agency

Helsingin juhlaviikot ovat koronatilanteesta johtuen kutistuneet tänä vuonna yhden viikonlopun mittaan. Yleisö ei myöskään pääse niin vain virtaamaan paikan päälle, mutta kaikki konsertit välitetään striimeinä tietokoneille ja mobiililaitteille. Juhlaviikonloppua edelsivät Taidelahjat 7.–9.8., joissa ystävälle tai läheiselle pystyi tilaamaan sooloesityksen klassisen tai kevyen musiikin taiteilijalta, runoilijalta tai muun esittävän taiteen ammattilaiselta. Taidelahjasovellus tehtiin avoimena lähdekoodina, joka on ladattavissa muidenkin toimijoiden käyttöön täältä.

Tänään kello 19:00 Juhlaviikonlopun ohjelman avaa 85-vuotisjuhliaan viettävän virolaissäveltäjä Arvo Pärtin Passio vuodelta 1982. Johanneksen evankeliumin tekstiin sävelletyn kärsimysnäytelmän esittävät kuusi laulusolistia, viisi soittajaa sekä Helsingin kamarikuoro Nils Schweckendiekin johdolla. Konsertin voi katsoa Yle Areenasta. Iltaa jatkaa legendaarisen progressiivisen rockin yhtyeen Tasavallan Presidentin konsertti, jota pystyy seuraamaan Helsingin Sanomien HS Live -palvelusta.

Lauantai alkaa Lasten jameilla, joissa esiintyvät Mimmit, FlipFlop, Maukka ja Väykkä sekä OP Hipot. Iltapäivän ja illan Korttelikonserteissa esiintyvät Lake Jons, Ylva Haru & Topi Saha, Maria Ylipää & Niko Kumpuvaara, Erja Lyytinen, Jesse Markin, Ruusut ja Pariisin Kevät. Sunnuntaina Korttelikonsertissa esitetään yhdeksän tunnin kattaus klassista, nykymusiikkia ja jazzia kotimaisen vapaan kentän nimien toimesta; mukana ovat yhtyeistä mm. defunensemble, Tölöläb, Elifantree, Aki Rissanen Trio, Saxtronauts ja Awake Percussion.

Konserttien lisäksi Kiasmaan aukesi torstaina yhteistyössä Juhlaviikonlopun kanssa muusikko ja äänitaiteilija Mika Vainion (1963–2017) retrospektiivinäyttely 50 Hz, Kansallisoopperan Alminsalissa pyörii Esa-Pekka Salosen, Paula Vesalan, Tuomas Norvion ja Ekho Collectiven luoma uusi, interaktiivinen teos Laila, sekä taiteilija Jaakko Pesosen, filosofi Kai Alhasen, taidehistorioitsija Donna Robertsin ja näyttelijä Aleksi Holkon työryhmän ”taiteellinen laboratorio” Homo Homo Sapiens.

Ohjelmaan voi tarkemmin tutustua osoitteessa helsinkifest.fi

Tuoreimmat uutiset