perjantai huhtikuu 26. 2024

Kouvolan säästöpaine uhkaa lakkauttaa Kymi Sinfoniettan

Kymi Sinfonietta © Tommi Mattila

Kouvolan kaupungin taloustilanteen tuomat säästöpaineet uhkaavat voimakkaasti kaupungin kulttuurielämää. Kaupunginhallituksen asettama Perlacon-ohjausryhmä ehdottaa leikkauksia Kouvolan teatterin, Pohjois-Kymen musiikkiopiston ja Kymi Sinfoniettan rahoitukseen. Ohjausryhmän vaihtoehdoissa orkesterilta leikattaisiin tämänhetkisestä Kouvolan kaupungin 642 000 euron avustusosuudesta joko 20, 50 tai 100 prosenttia.

Kymi Sinfonietta on muodostettu vuonna 1999 Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereista, ja on Suomen ainoa useamman kaupungin ”maakuntaorkesteri”. Kahden kaupungin rahoituksesta Kouvolan osuus on noin 42 prosenttia. Kaupunki on pienentänyt orkesterin tukea vähitellen vuodesta 2015 saakka, ja toimitusjohtaja Riikka Luostarisen mukaan orkesterista ei enää käytännössä löydy, mistä säästää. ”Meidän osaltamme kaikki ehdotetut vaihtoehdot tietäisivät sitä, että Kymi Sinfonietta nykyisessä muodossaan lakkaisi olemasta”, Luostarinen sanoo.

Rondolle Luostarinen ei halua vielä kommentoida, missä muodossa orkesteri sitten jatkaisi toimintaa. ”Kotkalla ja Kouvolalla on osakassopimus, eli Kouvolan täytyy vielä neuvotella asiasta Kotkan kanssa. Tämän hetken yhteisomistussopimusten vuoksi toinen kaupunki ei pysty maksamaan huomattavasti toista vähemmän.” Luostarisen mukaan nykyinen malli on ollut omistaville kaupungeille erittäin kustannustehokas. ”Olemme pystyneet tarjoamaan kahdelle kaupungille täydet konserttisarjat ja niiden lisäksi hyvin laajan jalkautumisohjelman kaupunkien päiväkoteihin ja palvelutaloihin.”

Muun muassa Muusikkojen liitto on ottanut kantaa orkesterin säilymisen puolesta.

EDIT 21.8.2020 14:12 – Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarisen kommentteja lisätty sekä korjattu lause leikkausten seurauksista.

Tuoreimmat uutiset