tiistai toukokuu 14. 2024

Oikeuksia matkustaville muusikoille

Kitara, lentokenttä
Muusikoita on monesti lentokentillä pyydetty laittamaan herkästi särkyvät instrumenttinsa ruumaan. Kuva: Alamy

Monille muusikoille matkustaminen esiintymispaikoille ja koesoittoihin on nykyään arkipäivää. Kansainvälisyyden vain lisääntyessä monet matkustavat työvälineineen kauaksikin, ja särkymiselle herkät, kalliit soittimet on lennoilla monin verroin turvallisempaa tuoda matkustamoon kuin laittaa ruumaan.

Kaikki lentoyhtiöt eivät silti ole olleet suopeita instrumenttiensa kanssa matkustavia muusikoita kohtaan, eivätkä niiden ohjeet ole olleet selkeitä. Viimeisimpänä esimerkkiä näyttää monelle tutuksi tullut viulisti Ari Vilhjalmssonin ja lentoyhtiö Norwegianin tapaus.

Nyt asiassa on muutoksen mahdollisuus. 5. helmikuuta 2014 Euroopan parlamentti äänesti matkustussäädöksestä 2027/97, joka hyväksyttiin ylivoimaisesti 580 ääntä sitä puoltaen, 41 vastustaen ja 48 poissaolevana. Yksi säädöksen kohdista puoltaa muusikoiden oikeutta tuoda instrumenttinsa lentokoneen matkustamoon käsimatkatavarana.

USA helpotti jo muusikoiden asemaa lennoilla virallistaessaan oman lakisäädöksensä viime vuonna. Tämä velvoittaa lentoyhtiöt ottamaan pienemmät instrumentit, kuten viulut ja kitarat matkustamoon ruuman sijasta sekä sallimaan oman paikan ostamisen isommille instrumenteille. EU:n säädös on sisällöltään samanlainen.

Säädös hyväksytään lopullisesti kuitenkin vain, jos myös Euroopan neuvosto äänestää sen puolesta. Valitettavasti esityksen esilläolo on tähän mennessä johtanut ehdotukseen, että kyseinen kohta muusikoiden oikeuksista lennoilla poistettaisiin.

Joidenkin jäsenmaiden mielestä jokaisen lentoyhtiön pitäisi päättää itse säännöistään siinä, mitkä käsimatkatavarat hyväksytään, kuten jo nyt. Luonnollisesti tämä ei helpota matkustavien muusikoiden asemaa, sillä lentoyhtiöillä on asiasta usein hyvinkin erilaiset ohjeistukset ja mielipiteet. Siksi onkin perustettu adressi, joka puoltaa säädöksen hyväksymistä ja muusikoille soittimineen samoja oikeuksia kuin muilla matkustajilla. Adressi on allekirjoitettavissa täällä.

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset