torstai toukokuu 2. 2024

Oopperatähdestä suomalaisharvinaisuuden suojelija

Helsinki-Malmin lentokenttä. Kuva: Seppo Sipilä/ Europa Nostra
Helsinki-Malmin lentokenttä. Kuva: Seppo Sipilä/ Europa Nostra

40 maata kattava kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostra ja Euroopan investointipankki julkistivat Venetsiassa 16.3. valitsemansa seitsemän uhanalaisinta Euroopan kulttuuriperinnön helmeä. Näihin kuului muun muassa Venetsian laguuni, muinainen Hasankeyfin kaupunki Turkissa sekä purku-uhan alla ollut historiallinen Helsinki-Malmin lentokenttä.

Malmin lentokenttä valmistui vuonna 1936. Sen arkkitehtuuri edustaa kansainvälisen matkustajaliikenteen alkuaikojen tyyliä ja harvinaisuus on yksi maailman parhaiten säilyneitä lajissaan. Kentän säilyttämistä vaatineet Museovirasto sekä muut virastot ja yhdistykset olivat tyytyväisiä, että Europa Nostra päätti ottaa sen listalleen. Järjestön puheenjohtaja sattuu myös olemaan maailman tunnetuimpiin artisteihin kuuluva oopperalaulaja Plácido Domingo, josta tuli näin epävirallisesti kohteiden, myös Malmin kentän suojelija.

Vetoan kansallisiin ja eurooppalaisiin asianosaisiin, jotta he yhdistäisivät voimansa kanssamme näiden kohteiden tulevaisuuden varmistamiseksi”, Domingo lausui julkistustilaisuudessa.

Europa Nostran mukaan kaikki kohteet tarvitsevat nopeita suojelutoimia. Asiaa auttaakseen järjestö aikoo järjestää kohteisiin asiantuntijavierailuja ja tehdä niille toteuttamiskelpoiset toimintasuunnitelmat vuoden loppuun mennessä.

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset