torstai toukokuu 9. 2024

Oramosta vuoden kapellimestari

Kapellimestari Sakari Oramo. Kuva: Dan Hansson.
Sakari Oramo toimii nykyään BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman filharmonikkojen ylikapellimestarina sekä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin taiteellisena johtajana. Kuva: Dan Hansson.

Royal Philharmonic Society on valinnut vuotuisessa palkintojen jaossaan vuoden kapellimestariksi Sakari Oramon. Oramo liittyy näin sarjaan, johon kuuluvat jo muun muassa Daniel Barenboim (2013), Claudio Abbado (2011) ja Nikolaus Harnoncourt (1994). Suomalaisista palkinnon ovat aiemmin saaneet Osmo Vänskä (2001) ja Esa-Pekka Salonen (1997). Oramon lisäksi ehdokkaina vuoden kapellimestarin palkintoon olivat Mark Wigglesworth ja Vasily Petrenko.

Royal Philharmonic Society on Lontoossa vuonna 1813 perustettu muusikoiden ja musiikinrakastajien yhdistys, joka tukee toiminnallaan alan tekijöitä ja lahjakkuuksia. Royal Philharmonic Society Music Awards on yhdistyksen klassisen musiikin jokavuotinen palkintojuhla, jossa vuodesta 1989 lähtien on palkittu brittiläisiä ja kansainvälisiä klassisen musiikin tekijöitä. Syitä Oramon valintaan korkea-arvoinen muusikkojury kuvailee muun muassa seuraavasti:

Sakari Oramo teki vaikutuksen kollegioon intohimon ja älykkyyden etsimisen yhdistelmällä, jonka hän toi laajaan musiikkitarjontaan vuoden läpi, alkaen jännittävästä Belsazarin pidoista Prom-konserteissa aina verrattomaan Nielsenin sinfoniasykliin ja Elgarin murskaavaan toiseen sinfoniaan.” — ”Hän on kapellimestari, joka vain jatkaa kasvuaan.”

Myös Kaija Saariaho oli ehdokkaana kamarimusiikin sävellyssarjassa teoksellaan Light and Matter. Palkinnon sai kuitenkin Julian Anderson sävellyksestä Van Gogh Blue. Saariaho voitti vuonna 2009 laajamittaisten sävellysten sarjan palkinnon teoksellaan Notes on Light. Saman palkinnon voitti aiemmin Magnus Lindberg vuonna 1992 teoksellaan Joy.

Tuoreimmat uutiset