maanantai kesäkuu 17. 2024

Orkestereille torjuntavoitot Kokkolassa ja Kouvolassa

Kymi Sinfoniettan tulevaisuus sai vähän valoa, mutta kokonaan tuska ei lopu.

Hyviä uutisia orkesterien kannalta Kokkolan ja Kouvolan kaupunginvaltuustojen kokouksista. Kokkolassa päätettiin äänin 37–6, että kaupunki ei leikkaa kulttuurilaitosten määrärahoja ensi vuoden talousarviossa. Kaupunginvaltuusto pyörsi kaupunginhallituksen esityksen 206 000 euron leikkauksesta. Leikkausten puolesta äänestivät perussuomalaiset. Ne olisivat merkinneet suuria ongelmia Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille. Nyt siis voidaan huokaista helpotuksesta – toistaiseksi.

Myös Kouvolan kaupunginvaltuusto lievensi aiempaa jyrkkää päätöstä tuen lopettamisesta kokonaan Kymi Sinfoniettalle. Tuki päätettiin säilyttää, mutta sitä supistetaan ja edellytetään orkesterilta ”toiminnan tehostamista”. Mitä tämä tarkoittaa, jää arvoitukseksi. Konkreettisten päätösten vuoro on keväällä, kun Kotka ja Kouvola neuvottelevat yhdessä omistamansa orkesteriyhtiön rahoituksesta vuodesta 2026 alkaen.

”Kyllä tätä torjuntavoitoksi voi sanoa, mutta ei tuska tähän lopu. Aivan entiseen ei palata, sillä kulttuurimomentin sisällä säästöt pysyvät, eli orkesterin saama tuki leikattaisiin muualta. Hyvää taas on se, että kategorista lopettamispäätöstä ei tehty, sillä sitä olisi ollut vaikea perua tulevissa neuvotteluissa. Kouvolassa on selkeä halu säilyttää Kymi Sinfonietta kaupungissa, mutta päättäjillä on kova tuska budjettivajeiden kanssa”, kommentoi orkesterin intendentti Mikko Missi.

 

Tuoreimmat uutiset