lauantai toukokuu 18. 2024

Oslon filharmoninen orkesteri pidentää Klaus Mäkelän syksyllä alkavan ylikapellimestarikauden vuoteen 2027

Sellisti-kapellimestari Klaus Mäkelän sopimusta Oslon filharmonisen orkesterin kanssa jatkettiin jo ennen kuin Mäkelän kausi orkesterin johdossa ehti alkaa. © Heikki Tuuli

Oslon filharmoninen orkesteri kertoi tällä viikolla pidentävänsä kapellimestari-sellisti Klaus Mäkelän tulevaa johtajakautta peräti neljällä vuodella vuoteen 2027 asti. Mäkelän alunperin kolmivuotinen sopimus orkesterin ylikapellimestarina ja taiteellisena neuvonantajana alkaa elokuussa 2020.

 

“Näinä epävarmoina aikoina on hienoa voida ilmoittaa tulevaisuudesta. Oslon filharmonisen orkesterin ja Klaus Mäkelän suhde on jo nyt hyvin erityinen. Pidentämällä hänen kanssaan tehtyä sopimusta kolmesta vuodesta seitsemään meidän on mahdollista suunnitella huomattavaa yhteistyötä”, orkesterin toimitusjohtaja Ingrid Røynesdal toteaa orkesterin tiedotteessa.

“Tämä sitoutuminen on tietysti erittäin mielenkiintoista minulle, enkä malta odottaa toimikauteni alkamista syvästi rakastamani ja arvostamani orkesterin kanssa”, Mäkelä totesi tällä viikolla.

Hänen mukaansa mahdollisuus sitoutua orkesteriin pitkäksi aikaa antaa sekä kapellimestarille että orkesterille tilaisuuden todella kasvaa yhdessä ja kokeilla monia erilaisia ​​musiikkityylejä. Ensimmäisiä isompia yhteistöitä orkesterin ja kapellimestarin välillä on Jean Sibeliuksen kaikkien seitsemän sinfonian esittäminen.

Vain 24-vuotias Mäkelä on orkesterin neljäs suomalainen ylikapellimestari. Aiemmin tehtävässä ovat toimineet Georg Schneévoigt (1919–1921), Okko Kamu (1975–1979) ja Jukka-Pekka Saraste (2006–2013).

Vuodesta 2013 lähtien orkesterin ylikapellimestarina toimineen Vasili Petrenkon oli tarkoitus hyvästellä orkesteri aiemmin tässä kuussa. Jäähyväiskonsertti jouduttiin kuitenkin perumaan koronapandemian vuoksi. Myös Mäkelän ensimmäisen kauden alku saattaa viivästyä pandemian takia.

Tuoreimmat uutiset