maanantai huhtikuu 29. 2024

Palmyran konsertti – rauhanele vai propagandaväline?

 Palmyra-Gergijev-uutistoimisto-Reuters
Presidentti Putinin puhe Palmyran konsertissa 5. toukokuuta. Kuva: Uutistoimisto Reuters

Kapellimestari Valeri Gergijev johti eilen Mariinski-teatterin orkesterin konsertin historiallisilla Palmyran raunioilla Syyriassa. ”Pray for Palmyra – Music for Ancient Ruins” -konsertissa esitettiin J.S. Bachin ja Sergei Prokofjevin musiikkia. Yleisö koostui lähinnä venäläisistä sotilaista ja syyrialaisista siviileistä.

Yksi konsertin solisteista oli sellisti Sergei Roldugin, joka on tunnettu Venäjän presidentti Vladimir Putinin läheisenä ystävänä. Rolduginin nimi nousi esiin huhtikuun alussa ns. Panaman paperit -skandaalin myötä, kun hänet tietovuotopaljastuksessa todettiin useiden veroparatiisiyhtiöiden omistajaksi. Putin puhui itse yleisölle ennen konserttia videolinkin kautta Sochista sanoen, että ”Palmyran ja ihmiskunnan elpymiselle on toivoa, kuten myös modernin sivilisaation vapauttamiselle terrorismin uhkasta.”

Venäjä on aiemmin avoimesti ilmoittanut tukevansa presidentti Bashar Al-Assadia Syyrian konfliktissa. Konsertti onkin julkisuuden myötä saanut kritiikkiä: Iso Britannian ulkoministeri Philip Hammond kutsui konserttia ”mauttomaksi yritykseksi viedä huomio miljoonien syyrialaisten jatkuvasta kärsimyksestä.” Muzna Al-Naib Syria Solidarity UK -järjestöstä kutsui puolestaan konserttia ”propagandavälineeksi”:

”Se (konsertti) vain osoittaa, että he eivät ole tosissaan rauhanprosessin suhteen – he tappavat siviilejä Aleppossa juuri nyt ja haluavat pitää konsertin? Tämä on meidän Syyriamme, ei Venäjän Syyria”, Al-Naib kommentoi tapahtumaa voimakkaasti.

Gergijev on osallistunut muusikon ja julkisuuden henkilön ominaisuudessa politiikkaan aiemminkin. Kapellimestari johti konsertin Etelä-Ossetiassa, kun Venäjä ja Georgia kiistelivät alueesta 2008. Gergijev myös tuki Putinin näkemyksiä Krimin konfliktissa 2014.

Terroristijärjestö ISIS valtasi UNESCON maailmanperintökohteisiin kuuluvan Palmyran historiallisen rauniokaupungin noin 10 kuukautta sitten. Syyrian armeija valtasi kaupungin takaisin Venäjän ilmaiskujen avulla viime maaliskuussa.

Tuoreimmat uutiset