torstai toukokuu 30. 2024

Ruotsi aikoo lisätä kulttuurin määrärahoja reippaasti – Suomi vähentää

Suomi aikoo panostaa veikkausvoittovarojen käyttämiseen kulttuurin tueksi.

Ruotsin hallitus esittää budjettiehdotuksessaan taiteen ja kulttuurin määrärahojen nostamista 78 miljoonalla eurolla. Kulttuurin ja taiteen budjetti on Ruotsissa yhteensä 870 miljoonaa euroa. Taiteen vapaaseen kenttään Ruotsi aikoo panostaa budjetissaan ensi vuodesta lähtien 12 miljoonaa euroa vuosittain.

Suomen opetus-ja kulttuuriministeriön talousarvioehdotuksessa kulttuurin ja taiteen budjetti vuodelle 2018 on 457 miljoonaa euroa. Kuluvana vuonna 2017 budjetti on ollut 463 miljoonaa euroa, eli ensi vuonna budjetti pienenisi 6 miljoonaa euroa. Edellisen vuoden 2016 budjetti oli 458 miljoonaa euroa.

Ruotsiin verrattuna Suomessa ehdotetaan kulttuuria ja taidetta tukevien rahapelitoiminnan voittovarojen osuuden nostamista 4,4 prosentilla. Näin ollen niillä tuettaisiin kulttuuria ja taidetta ensi vuonna 244,3 miljoonalla eurolla, kun nyt kuluvana vuonna summa on ollut 234 miljoonaa. Myös taiteen prosenttiperiaatteen laajentamiseen varattaisiin Suomessa ensi vuonna 2,6 miljoonaa euroa. Hallituksen kärkihanke pyrkii tällä laajentamaan prosenttiperiaatteen taide- ja kulttuuripalvelujen käyttöön sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Taiteilija-lehti.

Tuoreimmat uutiset