torstai toukokuu 2. 2024

Salosesta Kansallisoopperan taiteellinen partneri

Me Naiset 20070702 Esa-Pekka Salonen. Kuva: Katja Tähjä
Kuva: Katja Tähjä

Säveltäjä ja kapellimestari Esa-Pekka Salonen aloittaa uudessa tehtävässä Suomen Kansallisoopperassa ja -baletissa. Uudessa yhteistyömallissa Salonen toimii kapellimestarina, säveltäjänä, taiteellisena neuvonantajana sekä ooppera- ja balettitaiteen puolestapuhujana. Viisivuotinen sopimus alkoi tänä vuonna ja jatkuu vuoden 2021 loppuun.

Taiteellisen partnerin (engl. Artist in Association) tehtäviin kuuluu mm. esitysten johtaminen ja taiteellisena neuvonantajana toimiminen. Ohjelmistoon tuodaan lisäksi Salosen sävellyksiä.

Salonen johtaa 2.9. ensi-iltansa saavan Elektran. Hän johtaa sovitusti ainakin myös vuonna 2019 käynnistyvän Ring-sarjan. Sopimukseen kuuluu myös nuoren suomalaisen kapellimestarin mentorointi, joten Ring-sarjassa Salosta avustaa kapellimestari Klaus Mäkelä. Salonen osallistuu myös Kansallisoopperan ja -baletin kumppanuuksien kehittämiseen.

”Oli kyseessä Esa-Pekka Salosen rooli kapellimestarina, säveltäjänä tai kulttuurivaikuttajana, hänen taiteensa ja ajatuksensa ovat aina kiinnostaneet laajasti. Iloitsemme siitä, että Esa-Pekka on tässä vaiheessa merkittävää uraansa valmis toimimaan entistä tiiviimmin suomalaisen ooppera- ja balettitaiteen hyväksi”, kommentoi Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi.

Taiteellinen partneri on itse iloinen saadessaan 30 vuoden ajalta ulkomaille painottuvien töiden jälkeen tehdä enemmän työtä koto-Suomessa.

Tuntuu hyvältä tehdä pitkän tähtäimen suunnitelmia lopulta kotimaassa, ja erityisesti Kansallisoopperassa ja -baletissa, jossa taiteellisen kunnianhimon liekki palaa kirkkaasti ja voimalla”, kertoo Salonen.

Tuoreimmat uutiset