sunnuntai toukokuu 5. 2024

Säveltäjä Krzysztof Penderecki on kuollut

Säveltäjä Krzysztof Penderecki vieraili Suomessa useita kertoja kapellimestarin ominaisuudessa. © Esko Keski-Oja

 

Kansainvälisesti tunnettu puolalainen säveltäjä ja kapellimestari Krzysztof Penderecki (1933–2020) kuoli tänään sunnuntaina kotikaupungissaan Krakovassa. Pitkään sairastellut Penderecki oli kuollessaan 86-vuotias. Hän oli syntynyt 23. marraskuuta Puolan Dębicassa.

Penderecki oli 1900-luvun lopun ja 2000-luvun alun esitetyimpiä ja palkituimpia säveltäjiä. Hän voitti uransa aikansa mm. neljä Grammy-palkintoa. Kanadalainen musiikkikriitikko Sean Michaels kuvailikin Pendereckiä vuonna 2012 Puolan suurimmaksi eläväksi säveltäjäksi.

Penderecki opiskeli sävellystä ensin yksityisesti Franciszek Skołyszewskin oppilaana. Myöhemmin Penderecki jatkoi musiikkiopintojaan sekä Krakovan yliopistossa että Krakovan musiikkiakatemiassa.

Vuonna 1959 valmistunut avantgardistinen kulttiteos Trenodia Hiroshiman uhreille nosti aikanaan Pendereckin klassisen maailman huipulle. Jousisoittimille kirjoitettua teosta on käytetty myös lukuisissa elokuvissa ja sarjoissa, esim. Alfonso Cuarónin Children of Menissä ja David Lynchin Twin Peaksissä.

Vuonna 1962 kantaesitetty Polymorphia puolestaan luo piinaavaa tunnelmaa mm. Stanley Kubrickin Hohdossa ja William Friedkinin Manaajassa. Säveltäjä itse ei tosin kokenut musiikkiaan mitenkään pelottavaksi.

Kamarimusiikin ohella Penderecki sävelsi oopperoita, sinfonioita ja kuoroteoksia.

Suomessa Penderecki vieraili useita kertoja kapellimestarina, ja oli tuttu näky Naantalin musiikkijuhlilla. Vuonna 1983 hänelle myönnettiin Wihurin Sibelius-palkinto.

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset