keskiviikko toukokuu 15. 2024

Säveltäjä Philip Glassille kirjallisuuspalkinto

philip glass
Minimalisti Philip Glass.

Ensin Bob Dylan sai Nobelin, nyt Philip Glass Chicago Tribunen palkinnon.

Sanomalehti Chicago Tribune on valinnut kirjallisuuspalkintonsa voittajaksi säveltäjä Philip Glassin. Glass saa palkinnon omaelämäkerrastaan Words Without Music.

”Eräs, joka olisi todella pitänyt siitä, että saan kirjallisuuspalkinnon oli äitini. Hän oli kirjastonhoitaja ja suuri intellektuelli, mutta tämä olisi ollut hänestä myös todella epätodennäköistä”, 79-vuotias Glass kertoi Chicago Tribunelle.

”Kirjalijat usein valittavat kirjoittamisesta, ja nyt tiedän miksi. Kirjan kirjoittaminen on todella vaikeaa, enkä aio tehdä toista”, säveltäjä vitsaili.

Kirjallisuuspalkinnon antaminen musiikin alan tekijälle on epätavallista, mutta kaksi muusikkoa on saanut Chicago Tribunen palkinnon ennen Glassia. Vuonna 2011 sen sai musikaalien säveltäjä, sanoittaja ja käsikirjoittaja Stephen Sondheim, vuonna 2014 kirjoittajanakin tunnettu rockmuusikko Patti Smith.

Suuri osa kriitikoiden kiittämästä Words Without Music -teoksesta sijoittuukin Chicagoon, missä Glass opiskeli Chicagon yliopistossa vain 15-vuotiaana. Glass otti palkinnon vastaan 2. marraskuuta osana keskustelun ja musiikin värittämiä juhlallisuuksia.

Tuoreimmat uutiset