lauantai toukokuu 18. 2024

Säveltäjästä ja ministeristä Vuoden kulttuurikummipari

Heikki Elon (vas.) ja Sampo Terhon kulttuurikummiyhteistyö on tuottanut mm. yhteistyönä sävelteoksen. © Lauri Laavakari/Teosto

Teoston kulttuurikummihanke on rakentanut siltaa politiikan ja musiikkialan välille vuodesta 2009 alkaen.

Teosto on nimennyt Vuoden kulttuurikummipariksi säveltäjä Heikki Elon ja kulttuuriministeri Sampo Terhon. Valinta oli tunnustus kaksikon pitkästä yhteistyöstä kulttuurikummihankkeen parissa ynnä erityismainintana parin yhteisestä sävellyksestä. Kuopion kaupunginorkesteri esitti marraskuussa 2017 Terhon tekemän ja Elon sovittaman sävellyksen Satavuotiaalle Suomelle.

”Elon ja Terhon yhteistyö on erinomainen esimerkki Teoston kulttuurikummihankkeen tavoitteista. He ovat toimineet sillanrakentajina kotimaisen musiikkialan sekä politiikan kentän välillä ja edistäneet kulttuurikummihankkeen tavoitteita kehittää musiikintekijöiden ja suomalaisen musiikkialan toimintaedellytyksiä”, kertoo Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

Teosto aloitti kulttuurikummihankkeen vuonna 2009 tavoitteenaan saada poliittiset päättäjät ja musiikintekijät yhteen. Yhteistyön keskiössä on päättäjien ja musiikintekijöiden keskustelu ajankohtaisista musiikkialaan ja musiikintekijöiden toimintaympäristöön liittyvistä aiheista.

Kummien avulla kansanedustajat ja suomalaiset Euroopan parlamentin jäsenet ovat voineet tutustua oman vaalipiirinsä musiikintekijöihin ja luovan alan ajankohtaisiin kysymyksiin. Hankkeen aikana useat kansanedustajat sekä suomalaiset mepit ovat saaneet musiikintekijöistä omat kulttuurikumminsa. Elon ja Terhon yhteistyö hankkeessa alkoi Terhon meppiaikana Brysselissä vuonna 2011 ja on sittemmin jatkunut tämän tultua valituksi kansanedustajaksi vuonna 2015 ja kulttuuriministeriksi vuonna 2017.

”Kulttuurikummitoiminta on hyvä kanava saada tietoa luovien alojen toimintaedellytyksistä sekä erityisesti musiikintekijöiden arjesta ja tarpeista”, kertoo Terho.

”Olemme keskustelleet ajankohtaisista aiheista, jotka koskevat musiikintekijöitä ja meidän toimintaympäristöämme. Yhteistyö Terhon kanssa kulttuurikummina on myös lisännyt omaa ymmärrystäni siitä, miten politiikka ja lainsäädäntö toimivat” toteaa Elo.

Tuoreimmat uutiset