lauantai huhtikuu 27. 2024

Sibelius-Akatemian orkesteri juhlii kantaesityksellä

Lyyrikkona tunnettu Lotta Wennäkoski on inspiroitunut Edith Södergranin runoudesta, mikä kuuluu uudessa teoksessa.
Lyyrikkona tunnettu Lotta Wennäkoski on inspiroitunut Edith Södergranin runoudesta, mikä kuuluu uudessa teoksessa.

Satavuotisjuhlavuottaan viettävä Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri kantaesittää Lotta Wennäkoskelta tilaamansa sävellyksen Sedecim  Lahden Ristinkirkossa perjantaina 18. marraskuuta ja se kuullaan myös Helsingin Musiikkitalossa lauantaina. Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteria konserteissa johtaa professori Atso Almila.

Sedecim on kolmiosainen sävellys, johon Wennäkoski haki inspiraatiota orkesterin satavuotisesta historiasta ja Edith Södergranin runoudesta. Teoksen kolmas osa on kunnianosoitus Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin historiaan erottamattomasti liittyvälle Erkki Melartinille, joka johti Helsingin Musiikkiopiston ­– sittemmin Sibelius-Akatemian – orkesterin ensimmäisen konsertin 1916.

”Teoksessa käytetään paikoitellen erikoisia soittotekniikoita, joilla orkesteri saadaan muun muassa suhisemaan ja sihisemään”, Atso Almila kuvailee. Ohjelmassa on myös Beethovenin Egmont -alkusoitto ja Berlioz’n Fantastinen sinfonia.

Harjoitusjaksolla Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin puhallinsoittajat ovat saaneet kansainvälistä valmennusta. Vaskisoittajia on opettanut Amsterdamin Royal Concertgebouw Orchestran trumpetisti Hans Alting ja puupuhaltajia roomalaisen Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilian ykkösfagotisti Andrea Zucco.

Tuoreimmat uutiset