perjantai maaliskuu 29. 2024

Sibelius-viulukilpailu sulkee venäläiset kilpailijat ulkopuolelle

Kuva: Shutterstock

Toukokuun 18.–29. päivä järjestettävä XII Jean Sibelius -viulukilpailu on tehnyt päätöksen sulkea venäläiset osallistujat pois kilpailusta. Esikarsinnassa valituista 49 nuoresta viulistista kaksi oli venäläisiä, ja raati noudatti Kansainvälisten musiikkikilpailujen maailmanliiton (WFIMC) linjausta, jonka mukaan kilpailijoita ei tule sulkea pois kilpailusta pelkästään kansallisuuden perusteella.

Sodan jatkuttua ja sotarikosten noustessa julkisuuteen kilpailutoimikunta on tiedotteensa mukaan todennut, että vallitsevissa oloissa venäläisten osallistuminen kilpailuun ei ole mahdollista.

”Sodan kauhut ja viime aikana esiin tulleet julmuudet ovat johtaneet tilanteeseen, jossa muita kilpailijoita ja koko kilpailua suojellakseen kilpailutoimikunnalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin sulkea venäläiset osallistujat pois kilpailusta. Kilpailutoimikunta katsoo, että näissä poikkeusolosuhteissa kilpailun läpivieminen niin, että kilpailijat voivat keskittyä taiteelliseen suoritukseensa on mahdollista vain, jos venäläiset kilpailijat eivät osallistu kilpailuun tällä kertaa”, Sibelius-viulukilpailu tiedottaa.

Tuoreimmat uutiset