lauantai toukokuu 11. 2024

Stasevska joutui hetkeksi myrskyn silmään brittien isänmaallisten laulujen kiistakapulassa

Dalia Stasevska aloitti BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana syksyllä 2019. © Kaapo Kamu

Kapellimestari Dalia Stasevska on saanut osansa brittimedian riepottelusta, kun brittilehti The Sunday Times kirjoitti viime sunnuntaina Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n harkitsevan isänmaallisten hymnien Rule Britannia ja Land of Hope and Glory pudottamista Stasevskan johtamasta Proms-festivaalin viimeisen illan konsertista, jossa ne on perinteisesti esitetty orkesterin, kuoron ja yleisön toimesta.

The Sunday Timesin alkuperäisen jutun mukaan BBC:n suunnitelma olisi liittynyt Black Lives Matter -liikkeen aktivoimaan keskusteluun, jossa punnitaan brittiläisten historiallisten symbolien moraalista validiutta tänä päivänä suhteessa mm. siirtomaavaltaan tai orjakauppaan. The Sunday Times kirjoitti myös BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana toimivan suomalaiskapellimestarin olevan kiinnostunut ”modernisoimaan viimeistä Proms-iltaa ja vähentämään patrioottisia elementtejä”. The Sunday Times ei kysynyt aiheesta Stasevskalta itseltään, vaan siteerasi nimetöntä tietolähdettä. Sosiaalisessa mediassa aiheesta nousi keskustelua, ja muun muassa populistipoliitikko Nigel Farage kysyi, miksei Stasevskaa poistettaisi konsertin ohjelmasta laulujen sijaan.

Tiistaina BBC ilmoitti lopulta, että orkesteri esittää Rule Britanniasta konsertissa instrumentaaliversion. BBC:n johtaja Tony Hall kertoi eilen muutospohdintojen liittyneen ennen kaikkea siihen, että TV:ssä ja verkossa lähetettävässä mutta tyhjälle salille soitettavassa konsertissa ei voida saada aikaan lauluihin kuuluvaa ilmapiiriä normaaliin 5 000 hengen yleisöön verrattuna. Lisäksi Promseissa tavallisesti käytetyt sovitukset vaativat ison orkesterin ja kuoron. ”Luulen, että laulu on mukana taas ensi vuonna”, Hall kommentoi. Ison-Britannian pääministeri Boris Johnson puolestaan kertoi vastustavansa päätöstä ja toivovansa esitystä lyriikoiden kera.

Tuoreimmat uutiset