sunnuntai toukokuu 12. 2024

Suomalaiset jälleen nousussa New Yorkissa – Susanna Mälkille hyvät arviot

© Michelle V. Agins/The New York Times

Kesäkuussa myös Esa-Pekka Salonen johtaa New Yorkin filharmonikkoja omassa monitaiteellisessa esityksessään.

Kapellimestari Susanna Mälkin viimeviikkoinen vierailu New Yorkin filharmonikkojen johtajana on saanut The New York Times -lehdeltä hyvät arviot.

”Torstaina David Geffen Hallissa suomalainen kapellimestari Susanna Mälkki johti esityksen, joka oli niin tärkeä, yksityiskohtainen ja jännittävä, että unohdin kaiken loiskuvasta merestä ja aallonharjoista. Sen sijaan huomion vei se, miten Mälkki sai La Mer -teoksesta (1905) esiin sen värit ja radikalismin, jotka vaikuttivat olevan Debussyn idea toisenlaisesta 1900-luvun sinfoniasta”, kehuu The New York Timesin kriitikko Anthony Tommasini.

Ohjelmassa Debussya seurasi New Yorkin ensiesitys Esa-Pekka Salosen teoksesta Helix (2005). ”Hetki hetkeltä tämä synkkä musiikkia saavuttaa enemmän intensiteettiä ja volyymia, kun nytkähtelevät rytmit vapautuvat ja osaset yrittävät yhdistyä fraaseiksi. Sitten se sinkoaa loistavaan huimaavaan viimeiseen kurkotukseensa.”

Tommasini kehui myös latvialaisviulisti Baiba Skriden tulkintaa Tschaikovskin viulukonsertosta ja mainitsi, että konsertti alkoi ”harvinaisella näyllä”. Ilmeisesti New Yorkin filharmonikkojen konserteissa ei ole totuttu näkemään kahta naista esiintymässä lavalla solistina ja kapellimestarina.

”Tällä kaudella Mälkki aloitti vierailevana kapellimestarina Los Angelesin filharmonikoissa. Kunpa hän vain olisi saanut tuon paikan täällä New Yorkissa”, Tommasini päättää arvionsa.

Ensi kesäkuussa myös Esa-Pekka Salonen astuu New Yorkin filharmonikkojen eteen monitaiteellisessa esityksessä, joka päättää Salosen ajan orkesterin residenssisäveltäjänä. Esityksessä esitetään muun muassa Salosen omia teoksia ja Daníel Bjarnasonin viulukonsertto, jonka solistina soittaa Pekka Kuusisto.

Lisää aiheesta:

Kaukainen rakkaus sai loistoarviot

Tuoreimmat uutiset