tiistai toukokuu 14. 2024

Suomalaisfestivaali jatkaa IRCAMin vetämässä suurhankkeessa

Säveltäjä Sir Harrison Birtwistle opetti nuoria muusikoita ja säveltäjiä VIitasaaren Musiikin ajassa vuonna 2015. Kuva: Ville Mattila.
Säveltäjä Sir Harrison Birtwistle opetti nuoria muusikoita ja säveltäjiä VIitasaaren Musiikin ajassa vuonna 2015. Kuva: Ville Mattila.

 

Viitasaarella vuosittain järjestettävä Musiikin aika -festivaali on myös seuraavat neljä vuotta osa eurooppalaista Ulysses Network -hanketta. Sen tehtävä on opettaa uusinta taidemusiikkia etenkin nuorille tekijöille ja tutustuttaa aihetta sen kaikkien kumppanien omille yleisöille eri maissa. Hanke saa niin sanottua Creative Europe -rahaa eli samaa EU-tukea, jonka menettäjäksi uutisoitiin hiljattain Euroopan nuoriso-orkesteri.

EU:n komissio antoi Pariisin nykymusiikkikeskus IRCAMin vetämälle hankkeelle maksimimäärän eli kaksi miljoonaa euroa neljälle vuodelle. Musiikin ajan käytettävissä on 260 000 euroa. Festivaali järjestää edellisvuosiensa tavoin kesäkursseja ja tuo Suomeen harvinaisia nykymusiikkiyhtyeitä sekä tässä maassa usein ennen kuulemattomia ohjelmistoja. Sen Ulysses-jäsenyys alkoi vuonna 2012.

Tulevan heinäkuun festivaali tarjoaa Viitasaarella saksalaisen Musikfabrik-yhtyeen esittelemää Harry Partchin (1901–1974) tuotantoa. Partch on yksi keskeisimmistä länsimaisen taidemusiikin soitinkäsityksen, säveljärjestelmien ja soinnin uudistajista. Tapahtuma esittelee myös säveltäjävieraansa, espanjalaisen Mauricio Sotelon ja järjestää yhdessä Helsingin kamarikuoron kanssa Einojuhani Rautavaara -sävellyskilpailun.

Rondo Classicin festivaalikalenteri 2016 ilmestyy 31. toukokuuta.

Tuoreimmat uutiset