perjantai toukokuu 17. 2024

Suomen Solistiyhdistyksen syksyn konserttisarjassa kuullaan muun muassa kaustislaista pelimannisoittoa sekä arabialaisia ja japanilaisia säveliä

Barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala avaa Solistiyhdistyksen syksyn 2019 konserttisarjan Temppeliaukion kirkossa. © Ulla Nikula

Yli 60 vuotta aktiivisesti toimineen Suomen Solistiyhdistyksen vuosittainen resitaali- ja kamarimusiikin konserttisarja soi tänä vuonna 13.10.–15.11. Kaikki kuusi konserttia kuullaan Temppeliaukion kirkossa Helsingissä ja niihin on vapaa pääsy. Edellisvuosien tapaan konserttisarjassa esitellään etenkin 1900-luvun musiikkia.

Konserttisarjan avaa sunnuntaina 13.10. barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala ja cembalisti Matias Häkkinen konsertillaan Luonnon ääniä – barokkia ja folkbarokkia. Konsertissa Kentala ja Häkkinen yhdistävät kaustislaista pelimannisoitantaa ja barokin ajan musiikkia tulkitsemalla muun muassa Franҫois Couperinin, J. J. Frobergerin ja Konsta Jylhän teoksia.

Sunnuntaina 20.10. sopraano Olga Heikkilä esittää yhdessä pianisti Ilmo Rannan kanssa teoksia, joissa persialaisista ja itämaisista teksteistä vaikutteita saaneet runot ovat inspiroineet säveltäjiä, esimerkiksi Hugo Wolfia ja Kaija Saariahoa. Myös pianisti Hamsa Al-Wadi Jurisin ja viulisti Ashraf Katebin konsertissa sunnuntaina 3.11. tuodaan vaikutteita Lähi-idästä, kun taiteilijat esittävät viululle ja pianolle sävellettyjä arabialaisia sonaatteja. Konsertti tarjoaakin musiikin välityksellä yleisölle toisenlaisen näkökulman tällä viikolla jälleen ajankohtaiseksi nousseeseen Syyrian tilanteeseen. Illan aikana kuullaan Boghos Gelalianin ja Katebin itsensä säveltämää musiikkia.

Solistiyhdistyksen konserttisarjassa on peräti kaksi konserttia, joissa pääosassa on alttoviulu. Perjantaina 25.10. kuultavassa Harvoin kuljetut polut -konsertissa alttoviulisti Hanna Hohti ja pianisti Anna Kuvaja avaavat kuulijalle verhoa englantilaiseen musiikkiin. Konsertti myös radioidaan ja se on mahdollista kuunnella Yle Radio 1:ssä 31.1.2020. Sunnuntain 10.11. konsertissa taasen alttoviulisti Riitta-Liisa Ristiluoma, klarinetisti Mikko Raasakka sekä pianisti Mirka Viitala astuvat satujen maailmaan. Robert Schumannin Märchenerzählungen sekä sen satumaailmaan pohjautuva Jörg Widmannin Es war einmal… saavat kumppanikseen Kalevi Ahon maalailevan tarinankerronnan muotoon sävelletyn teoksen.

Konserttisarja päättyy perjantaina 15.11. kitaristi Rody van Gemertin, kanteleensoittaja Eija Kankaanrannan sekä cembalisti Assi Karttusen tulkitsemiin säveliin sisältäen saaristosta ja merestä inspiroitunutta uutta musiikkia niin suomalaisilta kuin japanilaisiltakin säveltäjiltä.

Tuoreimmat uutiset