Cantores Minores -kuoron 70-vuotisjuhla huipentuu Tuomaskuoron vierailuun

Cantores Minores juhlii 70-vuotista historiaansa loka-marraskuun vaihteessa. Juhlaviikot huipentuvat Leipzigin Tuomaskuoron vierailuun. © Ilkka Harjula

Cantores Minores -poikakuoro täyttää 70 vuotta. Juhlavuosi huipentuu juhlaviikkoihin loka-marraskuun vaihteessa. Juhlaviikot alkavat 29. lokakuuta ja kestävät 13. marraskuuta saakka. Luvassa on lukuisia konsertteja, joihin kuuluvat mm. Cantores Minoresin omat juhlakonsertit sekä yhteiskonsertit saksalaisen huippupoikakuoron, 810-vuotiaan Tuomaskuoron kanssa.

Juhlaviikot avaa lauantaina 29.10. CM-alumnien juhlakonsertti. Marraskuun alussa, 3. ja 4. päivä kuullaan Cantores Minoresin omat juhlakonsertit, joissa esitetään Domenico Cimarosan Requiem, jonka kuoro ensiesitti Suomessa vuonna 1971, sveitsiläisestä luostarista löydettyjen nuottikäsikirjoitusten pohjalta. Aiemmin kuoro on esittänyt teoksen vuonna 1980 Puolassa. 70-vuotisjuhlakonserteissa soittaa Lohjan kaupunginorkesteri. Konsertissa kuullaan lisäksi Bachin motetti Lobet den Herrn, alle Heiden sekä Gregorio Allegrin Miserere

Yksi juhlaviikkojen merkkihetkistä on Leipzigin Tuomaskuoron, jo vuonna 1212 perustetun ”Bachin oman kuoron” vierailu. Tuomaskuoro ja Cantores Minores esittävät yhteiskonserteissaan 10. ja 13. marraskuuta Bachin musiikillisena testamenttina pidetyn h-mollimessun. Konserteissa on myös mukana Suomalainen barokkiorkesteri. Tuomaskuoron oma konsertti kuullaan 11. marraskuuta.  

Cantores Minoresin taiteellinen johtaja ja rehtori Hannu Norjanen iloitsee yhteistyöstä Tuomaskuoron kanssa. Yhteistyösuunnitelmia kuorojen välillä on tehty jo vuosia.

”On ilo, että Cantores Minoresia arvostetaan myös Saksassa ja heillä on halua tehdä yhteistyötä. Cantores Minoresilla on oma ohjelmistonsa ja ainutlaatuinen sointinsa, joka liittää meidät kansainväliseen poikakuoroperinteeseen. Poikakuorossa on kysymys nimenomaan instrumentista, jolla on aivan oman tyyppinen, ainutlaatuinen sointi”, Norjanen pohtii.

Norjanen kertoo, että erinomaista yhteistyötä tehdään myös muiden kuorojen, kuten Dresdenin Kreuzkuoron kanssa. Kuoro vierailee Suomessa ensi vuonna.Kreuzkuoron kanssa Cantores Minores esittää Johannes Brahmsin Ein deutsches Requiemin Helsingissä ja Dresdenissä.  

”Tarkoituksemme on lähteä myös vastavierailulle Tuomaskuoron luokse tulevien vuoden, puolentoista sisällä”, Norjanen sanoo.

Juhlaviikoilla on luvassa myös 70-vuotisjuhlamessu Tuomiokirkossa sunnuntaina 30. lokakuuta. Messun jälkeen avataan Tuomiokirkon kryptassa pariviikkoinen juhlanäyttely, jossa on esillä mm. lahjoituksena saatu 97 pergamenttilehteä käsittävä gregoriaanisen kirkkolaulun kokoelma Codex Psalmus XCV et Requiem

Edellinen artikkeliInnocencen intensiteetti kuristaa
Seuraava artikkeliTinkimättömästi ja laatu edellä