Kemi kurkottaa eteenpäin

Meri-Lapin jousikvartetti on Kemin klassisen musiikkielämän ydinsolu. © Mika Ahonen / Kemin kuvaamo

Kemin kaupunginorkesteri ja sen runkona toimiva Meri-Lapin jousikvartetti olivat muutama vuosi sitten vielä lakkautusuhan alla. Tästä pälkähästä päästiin, ja nyt orkesterissa ja kvartetissa puhaltavat taas uudet tuulet. Laulaja Virpi Räisänen on ollut intendentti-tuottajan viransijaisena ja kutsunut maailmankuulut Danel- ja Brodsky-kvartetit soittamaan omien muusikoiden kanssa ja paitsi tuomaan uutta potkua heille, myös antamaan oppia alueen nuorille jousisoittajille.

”Tarkoitus on, että kvartetit opettavat pohjoisen Suomen musiikkiopistojen oppilaista koottuja kamariyhtyeitä. Yhteistyökuviossa ovat mukana Meri-Lapin ja Lapin musiikkiopistot ja Oulun konservatorio”, Räisänen kertoo. Hän kutsuu projektia kvartettiakatemiaksi, ja sille aiotaan hakea tuleville vuosille erityisrahoitusta valtiolta ja säätiöiltä. Tähtäin on siis pitkällä tulevaisuudessa.

Räisänen on itse paitsi laulaja niin myös viulisti, ja uransa alkuvaiheessa hän soitti useassa jousikvartetissa. Hän on työskennellyt niiden kanssa myös laulajana. ”Haluaisin, että Pohjois-Suomen nuorilla olisi sama mahdollisuus saada kvartettisoiton kipinä ja ammentaa viisautta alan parhaimmilta muusikoilta. Danel-kvartetti teki oman levynsäkin Kemin-vierailun yhteydessä. Meri-Lapin jousikvartetti on loistava kunnallinen ydinsolu tälle toiminnalle.”

Räisänen haluaa myös lisää yhteistyötä Lapin kamariorkesterin kanssa, ja se tuottikin jo helmikuun lopussa yhteiskonsertin, jossa solistina lauloi mezzosopraano Anne Sofe von Otter. ”Uskon, että Kemin päättäjät huomaavat toiminnan vilkastumisen myötä, että tähän kannattaa satsata. Mielestäni jousikvartetti ja joustavasti koottava Kemin kaupunginorkesteri muodostavat symbioottisen suhteen, joka kannattaa säilyttää.”

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliTaiteen itseisarvon illuusio
Seuraava artikkeliKlassisen musiikin striimattuja tärppejä maaliskuussa