Lied-kuu täyttää Suomen

Baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Alakärppä kuuluvat Liedkuun esiintyjiin. © Heikki Tuuli

Suomen Lied-akatemian koordinoima 26 konsertin sarja ulottuu maaliskuussa ympäri maan Lied-kuu -festivaalina. Konsertteja on 15:llä eri paikkakunnalla, ja esiintyjinä on sekä ammattilaisia että opiskelijoita. Idean takana ovat Lied-akatemian noin sata alan ammattilaista, ja tarkoituksena on edistää musiikinlajin tunnettuutta.

Konserttipaikat ovat Turku, Jyväskylä, Iisalmi, Joensuu, Kouvola, Rovaniemi, Leppävirta, Hämeenlinna, Kokkola, Mikkeli, Oulu, Helsinki, Seinäjoki, Tampere ja Espoo.

”Liedillä menee Suomessa nyt hyvin. On muodostumassa valtakunnallinen alan kannattaja- ja esittäjäyhteisö, jonka laajuus alkaa tämän festivaalin myötä vasta paljastua. Myös musiikkiopistoissa aletaan herätä liedkoulutukseen, kun olemme järjestäneet niissä kursseja”, toteaa akatemian hallituksen jäsen, baritoni Aarne Pelkonen

”Lasten Lied -ilmiö on virinnyt jo useammalla taholla maakunnissa: lapset esittävät heille sävellettyjä helppoja lauluja duoina ja saavat siihen myös ammattimaista liedohjausta. Valtakunnallinen Helsinki Lied -kilpailu järjestetään ensi lokakuussa toista kertaa, eli se on vakiinnuttanut asemansa maamme musiikkikilpailujen joukossa.”

Sibelius-laulukilpailun 2015 voittanut Pelkonen on aloittanut kansainvälistä oopperauraansa etupäässä Saksan pienemmissä taloissa, mutta lied on hänelle edelleen yhtä tärkeää. Hän on tehnyt sitä pitkään vakituisen pianistipartnerinsa Juho Alakärpän kanssa.

”Olen aloittanut laulu-urani nimenomaan liedin parissa. Se on antanut valtavasti: olen saanut alusta lähtien pysähtyä rikkaan lyriikan aarreaittaan, pysähtyä yksityiskohtien kauneuteen, värittämään äänelläni tekstin ja musiikin kudosta sekä oppia vuorovaikutusta kamarimusiikissa”, hän kuvailee.

”Nyt kun olen alkanut laulaa myös oopperaa, minulla on ollut tunne, että olen pystynyt tuomaan kaikkea tuota myös oopperan tekemiseen, vaikka kyse onkin tietysti myös toisenlaisesta laulumusiikin lajista. Myös oopperassa tarvittavasta äänenkäytöstä ja lavapreesensistä on hyötyä liedin tekemisessä.”  

Harri Kuusisaari

 

Kaikki Lied-kuun konsertit osoitteessa liedakatemia.fi

Edellinen artikkeliJotkut saavat tuluskukkaron
Seuraava artikkeliMusiikkia Hetassa läheltä ja kaukaa