Musiikkia Hetassa läheltä ja kaukaa

Rantatie-kvartetti on Hetan musiikkipäivien pääesiintyjiä. © Ulla Nikula

Euroopan pohjoisin musiikkifestivaali, pääsiäisen aikaan sijoittuva Hetan Musiikkipäivät (26.3.–1.4.) on valinnut teemakseen vastakohtaparin lähellä–kaukana. Sen kautta tarkastellaan monenlaisia musiikillisia, maantieteellisiä ja kulttuurisia naapuruussuhteita. Ohjelmistossa ovat läsnä musiikin historian eri aikakaudet ja tyylit.

Taiteilijavieraisiin kuuluvat sopraano Mari Palo, periodisoittimin esiintyvä Rantatiekvartetti, harpisti Maaria Pulakka sekä Tampere-trio (Pekko Pulakka, Joona Pulkkinen, Kirill Kozlovski). Taiteellisena johtajana on Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin soolosellisti Lauri Pulakka.

Tunturi-Lapissa etäisyyksillä on merkitystä. Erämaaluonnon keskellä ihminen asettuu todellisiin mittasuhteisiinsa. Toisen kohtaaminen ja omien rajojen tunnistaminen nousevat tärkeään asemaan. Päästäkseen kokemaan Lapin ainutlaatuisuuden monen täytyy myös tulla tänne kaukaa – pelkkä piipahtaminen ei riitä”, Pulakka toteaa.

”Läheisyys tarkoittaa mm. paikallista antia, joka on perinteisesti sisältänyt myös saamelaista tai lappilaisaiheista musiikkia. Tällä kertaa paikallisuutta edustaa Minun virteni -konsertti. Korkean ja kansanomaisen välinen yhteys on myös osa festivaalin perinnettä.”

Pulakan mielestä festivaalin kannalta on hyväksi, että alue on säästynyt massaturismilta. ”Täällä yhdistellään musiikkia murtomaahiihtoon, ei niinkään lasketteluun. Näin päästään paremmin musiikin ja luonnon väliseen yhteyteen.”  

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliLied-kuu täyttää Suomen
Seuraava artikkeliHS: Kansainvälinen lippupalvelu myy ylihintaisia konsertti- ja oopperalippuja