Monipuolinen kattaus Oulaisten musiikkiviikoilla

Petri Kumela ja Vesa Vierikko esittävät Oulaisten musiikkiviikoilla näyttämöteoksen Harmo ja minä. © Mitro Härkönen

Parhaillaan käynnissä olevat Oulaisten musiikkiviikot tarjoaa kuulijoilleen musiikkia jazzista ja lastenkonserteista taidemusiikkiin marraskuussa. 

Kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisorkestereihin kuuluva Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri vierailee tänään 1. marraskuuta Oulaisten Musiikkiviikoilla. Solistina on raahelaislähtöinen, vuoden 2019 Lappeenrannan laulukilpailun voittanut sopraano Virva Puumala, joka laulaa konsertissa ooppera-aarioiden lisäksi tunnettuja Sibeliuksen, Merikannon, Kuulan ja Melartinin yksinlauluja. Orkesterin ohjelmiston säveltäjänimiä ovat Carl Philipp Emanuel Bach, Edward Grieg ja Jean Sibelius.

Toinen festivaalilla kuultava kamariorkesteri on Haapaveden kamariorkesteri ja HakoBrass, johtajinaan Timo Hannula sekä solisteina Anniina Kontkanen ja Jussi Vilkuna, huilu, Anu Mattila, sopraano ja Sirpa Kurra, altto. Konsertti kuullaan 6. marraskuuta Oulaisten kirkossa. Vuonna 1985 perustetun Hakon soittajat ovat Jokilaaksojen ja Ylivieskan musiikkiopistojen ja Jokihelmen opiston entisiä ja nykyisiä oppilaita, opettajia sekä ammattilaisia muualta Suomesta. Soittajia on lähes kaikista Kala-ja Pyhäjokialueen kunnista.

Festivaalin jazz-taituruudesta vastaa GRIO eli Grand Imperial Orchestra, joka konsertoi Merkuriussalissa 3.11. Pienoiskokoinen big band yhdistää omaperäisesti laaja-alaista jazzin osaamista, afrikkalaisia rytmikudoksia ja polyfonioita sekä hypnoottisia syklejä. Värikästä ilmaisua siivittävät kaksi saksofonistia, joiden soitinvalikoimaan kuuluvat lähes kaikki saksofoniperheen jäsenet, kaksi trumpetistia, yksi pasunisti, groovaava komppi sekä Suomen ykköspianisteihin kuuluva Aki Rissanen.

Kiinnostava näyttämöteos on klassisen kitaran taiturin, Petri Kumelan ja näyttelijälegenda Vesa Vierikon 9.11. kuultava Harmo ja minä, jonka pohjana on espanjalaisen Nobel-kirjailija Juan Ràmon Jiménezin ihmisyyttä, elämää ja luontoa rakastava runollinen proosa Platero y yo. Kirjaan ihastunut italialainen säveltäjä Mario Castelnuovo-Tedesco sävelsi siihen kertojalle ja kitaralle teoksen Platero y yo, Op. 190. Lopputulos on lämmin ja täyteläinen mestariteos.

Trio Lauriala-Latvala-Ylönen sinetöi tämän vuoden festivaalin konsertillaan 20. marraskuuta. Trio aloitti konserttitoimintansa keväällä 2007. He ovat konsertoineet eri puolella Suomea, ja esittäneet mm. Sibelius-Akatemian konserttisarjassa kaikki Beethovenin pianotriot. Trio on levyttänyt Alba Recordsilla sekä tehnyt radionauhoituksia. Musiikkiviikot päättävän konsertin ohjelmassa Oulaisissa kuullaan Ludwig van Beethovenia, D. Šostakovitšia ja F. Mendelssohnia.

Lisäksi luvassa on kevyen musiikin konsertteja ja ohjelmaa lapsille. Festivaalin ohjelman löydät täältä: Oulaisten musiikkiviikot 

Edellinen artikkeliTasa-arvovaltuutettu torppasi kuoroluokan Helsingissä
Seuraava artikkeliSopraano Jenni Hietala ei yltänyt kärkeen Operaliassa