Oulun valtakunnallinen alttoviulukilpailu alkaa – ja huipentuu orkesterifinaaliin

Oulun valtakunnallisen alttoviulukilpailun finalistit pääsevät kaksipäiväisessä loppukilpailussa 22.-23.9. soittamaan Oulu Sinfonian solisteina, johtajanaan kapellimestari Erkki Lasonpalo. © Oulu Sinfonia

Oulun valtakunnallinen alttoviulukilpailu alkaa tänään 16. syyskuuta Oulussa. Viikon uurastus huipentuu kaksipäiväiseen loppukilpailuun 22.9. ja 23.9., kun finaaliin valitut soittajat esiintyvät kapellimestari Erkki Lasonpalon johtaman Oulu Sinfonian solisteina. Vuodesta 1991 järjestetty, aiemmin Tampereella käyty kilpailu muutti tänä vuonna pohjoiseen.

”On upeaa, että saamme mahdollisuuden tehdä Oulu Sinfonian kanssa yhteistyötä. Koko Suomen kattava kilpailuiden verkosto on iso asia. Alueellinen yhdenvertaisuus on minulle myös henkilökohtaisesti tärkeää”, toteaa kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Taru Lehto. Rovaniemellä asuva Lehto on Lapin musiikkiopiston alttoviulun soitonopettaja ja toiminut vuodesta 1996 Lapin kamariorkesterin sooloaltistina.

Loppukilpailuun valitut kilpailijat ovat valinneet esitettäväksi 1700-luvun lopun wieniläisklassismia edustavia teoksia: joko Franz Anton Hoffmeisterin tai Carl Stamitzin alttoviulukonserton. Lehto uskoo, että tarjolla olleet konsertot houkuttelivat myös nuorempia lahjakkuuksia osallistumaan.

”Tämä voi olla monille nuorille ensimmäinen kerta orkesterin solistina. Emme halunneet rajata osallistumisintoa uudemmilla ja suuremmilla teoksilla, jotka saattaisivat olla vielä liian vaativia. Finaalin konserttoja soitetaan monissa koesoitoissa orkesteripaikkoihin, ja ne paljastavat kyllä peruskvaliteetit, kuten puhtauden, artikulaation ja fraseerauksen.”

Toisena teoksena finalistit esittävät jazzmuusikko, vibrafonisti Panu Savolaiselta kilpailua varten tilatun sävellyksen alttoviululle ja lyömäsoittimille.

”Se on rytmisempi ja kamarimusiikillisempi, ja vaatii täysin toisentyyppistä soittimen käsittelyä”, Lehto kuvailee. ”Koska teos on eri aikakautta ja orkesterin sijasta vastaparina on toinen ihminen, alttoviulistin pitää lähestyä musiikkia ja instrumenttia aivan eri kulmasta.”

Lopullisen päätöksen palkituista tekee tuomaristo, jonka puheenjohtajana toimii Jouko Mansnerus. Muina jäseninä ovat Yuval Gotlibovich, Anna Kreetta Gribajcevic, Diemut Poppen ja Lars Anders Tomter.

Loppukilpailu kuuluu Oulu Sinfonian kausiohjelmaan ja sitä voi seurata striiminä. Kumpanakin iltana kuullaan kaikkia finalisteja. Kilpailijat soittavat toisena iltana konserton ja toisena kamarimusiikkiteoksen. Koska konserttoja vain kaksi, on mahdollista, että saman illan aikana kuullaan sama konsertto usealta eri soittajalta.

”On luonnollista, että eri tulkintoja samasta kappaleesta tulee vertailtua”, Lehto sanoo. ”Etenkin Savolaisen teoksesta kuullaan varmasti hyvin erilaisia esityksiä, koska sille ei ole vakiintunut mitään tiettyä tapaa tulkita.”

Soitonopettajana, nuoruudessaan kilpailuja käyneenä alttoviulistina ja kilpailutoimikunnan puheenjohtajana Lehto haluaa muistuttaa, että kilpailussa tärkeintä on matka, eivätkä lopputulokset.

”Alttoviulisteille tärkeintä on yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen. Kilpailu järjestetään nuorten hyväksi, ja olemme kaikkien tukena kannustamassa heitä parhaimpaansa. Joillain saattaa olla takanaan jo vuosikymmenten työ, mutta tämäkin kilpailu on vain yksi askelma. Seuraavalla viikolla harjoittelu jatkuu.”

Lisätietoja loppukilpailun aikatauluista löydät täältä

Edellinen artikkeliKaustisen kamarimusiikkiviikolla kohtaavat ihmiset ja taiteet
Seuraava artikkeliOrkesterit matkustavat taas – hurraa!