Pakolaisten tarinoita

Tarabband, © Pressphoto-2015-Sherwynd-Kessler

Etnosoin esiintyjiin kuuluu ruotsalainen yhtye Tarabband. Sen laulaja ja johtohahmo Nadin Al Khalidi syntyi Bagdadissa irakilais-egyptiläiseen kulttuuriperheeseen. Perhe muutti Egyptiin ensimmäisen Persianlahden sodan aikaan. Al Khalidi palasi Irakiin 1998, mutta koki itsensä tukahdutetuksi sensuurin takia. Länsimaalainen musiikki oli kiellettyä.  

Vuonna 2002 Nadin Al Khalidi tuli monien muiden tavoin pakolaisena Ruotsiin. Hän sai töitä pikaruokaravintolasta, osti kitaran ja alkoi tehdä omia lauluja englanniksi. Tie vei teatteriin, kunnes hän tutustui kahteen ruotsalaiseen kansanmuusikkoon, Gabriel Hermanssoniin ja Dan Svenssoniin. Tarabband sai pian alkunsa, ja lauluja alkoi syntyä arabiaksi. Lauluihinsa hän ammentaa paljon omasta elämästään. Tarabbandin lisäksi Al Khalidi on esiintynyt Malmön kansallisteatterissa niin muusikkona kuin näyttelijänäkin.

Toinen Eurooppaan pakolaisena tullut Etnosoi!-muusikko on Kurdistanista kotoisin oleva Mizgin.  Hän tuli Tanskaan poliittisena pakolaisena vuonna 1999, sillä viimeisen seitsemän vuoden ajan häntä oli vainottu, hänet oli pidätetty ja vangittu lukuisia kertoja.

Etnosoi!-festivaalilla esiintyy myös esimerkiksi Britanniaan muuttanut intialaisviulisti Jyotsna Shrikanth, suomalainen flamenco-kitaristi Joonas Widenius ja norjalais-suomalainen URAL POP.

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliFagotista on moneksi
Seuraava artikkeliIllan sadat sävyt