Sävellys on matka

Ahmas
Luonto on Harri Ahmaksen ja perheen kodin nurkan takana. Polku vie joka päivä lenkille säveltäjän ja kaksi shetlanninpaimenkoiraa.

Säveltäjä Harri Ahmaksen kolmas sinfonia saa kantaesityksenä 11.11. Hämeenlinnan Verkatehtaalla Sinfonia Lahden soittamana. Draaman kaari on se, että ensimmäinen osa on näytelmän tilannekatsaus, toinen osa harhailee, ottaa kantaa ja kommentoi ja kolmas osa ratkaisee ja tekee jälkihoidon.

Sinfonia Lahden fagotistina toimiva Ahmas on säveltänyt teoksen pitkähkön sinfoniatauon jälkeen, sillä edellinen on vuodelta 2003. Säveltäjä ei ryhdy analysoimaan sitä. ”Sinfonia jää kuulijan itsensä koettavaksi, mutta sen voin sanoa, että sävellän vapaatonaalista nykymusiikkia.”

Toinen selkeä trendi on tyylin yksinkertaistuminen. ”Teokset sävelletään ihmisille ja on oleellista tietää, miltä ne kuulostavat. Pitää olla rakenteita, kaari, dramatiikkaa. Sävellys on matka, joka kuljettava. Matkalla on etappeja, yksityiskohtia, ja lopussa lepuutusvaihe, jossa teos saa loppusilauksen.”

Ahmas vertaa muusikkouttaan niihin aikoihin, jolloin lähes kaikki säveltäjät olivat muusikoita. Mitä ja kenelle, millainen tilaus – siinä hänen pitkospuitaan uusien teosten raameille. Näin toimien on syntynyt monenlaista musiikkia – mm. Sinfonia Lahden äänittämät suomalaisten virsien ja kansanlaulujen orkesterisovitukset Tali-Ihantala -taistelun 60-vuotisjuhlaan sävelletty orkesteriteos Balladi Ihantalasta.

Sinfonia Lahden konsertti kuuluu Sibeliuksen juhlavuoden ohjelmaan. Hämeenlinnassa Sibelius-juhlinta jatkuu mm. Ylioppilaskunnan Laulajien konsertilla 13.11, Jean Sibelius -sävellyskilpailun kuoroteosten esittelyllä 14.11. ja säveltäjän varsinainen 150-vuotisjuhlakonsertti 8.12., jossa Radion Sinfoniaorkesteri soittaa, solistinaan 3. joulukuuta valittava Sibelius-viulukilpailun voittaja.

Anja Kuoppa

STAY CONNECTED

2,264FanitTykkää
1,257SeuraajatSeuraa
0TilaajatTilaa

Ajankohtaista

Edellinen artikkeliKaikki lähtee improvisaatiosta
Seuraava artikkeliBienvenue Mikko!