Vapaat oopperat saavat oman festivaalin

Pasi Lyytikäisen Eva Braun kuuluu Helsingin oopperakesän ohjelmistoon. Monologin nimiosaa esittää Reetta Ristimäki, ja ohjaus on Ville Saukkosen. © Markku Pihlaja

Aikamme kotimainen kamariooppera saa uuden festivaalin elokuussa. Helsingin oopperakesä järjestetään Aleksanterin teatterissa yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa 19.8.–5.9. Festivaalilla nähdään sekä kantaesityksiä että lisäesityksiä jo aiemmin ensi-iltaan saatetuista teoksista.

Mukana ovat Opera Box, Ooppera Skaala, Greta Tuotanto, Suomalainen kamariooppera, The Fabulous Bäckström Brothers ja Pop Up oopperaryhmä ”The Box”. Nähtävistä teoksista kuusi on suomalaisten säveltäjien kamarioopperoita.

Festivaalin taiteellisen johtajan Reetta Ristimäen mukaan tavoitteena on pidentää vapaiden ryhmien tuotantojen elinkaarta, joka nykyisellään jää usein liian lyhyeksi, muutaman esityksen mittaiseksi. Yleisö ei ehdi reagoimaan, kun arviotkin julkaistaan mahdollisesti vasta esitysjakson päätyttyä.

”Esitys- ja katsojamäärät ja lipputulot jäävät panostukseen nähden liian vähäisiksi – ja niiden myötä myös mahdollisuudet maksaa esiintyjille kunnon palkkaa. Apurahaa myönnetään vain uusiin esityksiin, joten uusista esitysjaksoista on epärealistista haaveilla”, Ristimäki toteaa.

Helsingin oopperakesä haluaa auttaa ryhmiä saavuttamaan suurempaa näkyvyyttä keskittämällä esitykset yhteen paikkaan ja tiiviiseen kolmen viikon jaksoon ja tarjoamalla mahdollisuuden ostaa lippuja pakettihintaan.

”Festivaali on samalla keskitetty vientikatselmus kotimaisen uuden kamarioopperan kentälle. Ohjelmistoon valittujen teosten arvioimme kiinnostavan erityisesti kotimaisia ja ulkomaisia festivaalijärjestäjiä, teatterinjohtajia ja ohjelmistoagentteja”, Ristimäki kertoo.

Tavoitteena on myös kasvattaa esitysten yleisöpohjaa yhdistämällä eri ryhmien vakiintuneet, mutta marginaaliset yleisöt yhdeksi isoksi kohderyhmäksi, joka innostuisi katsomaan myös useampien ryhmien esityksiä.

Festivaalin tuotantovastuun kantaa Ristimäen oma Greta Tuotanto. Idea vapaiden oopperaryhmien välisestä yhteistyöstä on syntynyt jo aiemmin ja tuottanut yhteisen nettisivualustan www.oopperaryhmat.fi.

”Oopperaryhmät tekevät myös yhteistuotantoja, joissa kaksi tai useampi ryhmä pystyy toteuttamaan vaativamman tuotannon yhdistämällä pienet resurssinsa. Yhteistyötä tehdään myös kierrättämällä pukuja ja tarpeistoa ryhmien kesken ja jakamalla harjoitus- ja ompelimotiloja”, Ristimäki kertoo.

 

 

Festivaalilla nähtävät teokset:

  • Eetu Ranta-aho: Nemuro Otoko
  • Markus Kärki: Baby Jane
  • Stefanie Tuurna: The Box
  • Paavo Korpijaakko: Oikeusjuttu
  • Grigori Frid: Anne Frank
  • Pasi Lyytikäinen: Eva Braun
  • Cecilia Damström: Vickan ja Väinö

Lisäksi mm. The Fabulous Bäckström Brothers show, Jouni Bäckströmin Supermies sekä esittelyjä ja konsertteja.

 

Edellinen artikkeliLivenä (ja mahdollisesti striiminä) toteutuvia tapahtumia:
Seuraava artikkeliKolmen laulukilpailun kesä