Vapauttakaa sopraanot

Miika Hyytiäinen edustaa kokeellista musiikkiteatteria ja tutkii Sibelius-Akatemiassa ihmisääntä.

 

”Ooppera on äänen taidetta, mutta samalla oopperateollisuus pakottaa äänet, taiteilijat ja teokset laatikoihin: sopraanoihin ja mezzoihin, miehiin ja naisiin, tarkasti nimettyihin rekistereihin ja traditioihin. Oopperani Voice Box analysoi näitä laatikoita huumorin keinoin ja avaa niitä”, kertoo säveltäjä Miika Hyytiäinen. Kolmen vartin teos esitetään Musiikkitalon Black Boxissa 18.5.

”Viimeinen laatikko paukautetaan rikki kuin piñata ja koloratuurisopraanosta kasvaa aivan oikea ihminen: ’Minä en ole minun fakkini, minä olen minä”, hän jatkaa.

Laulaja, Mia Heikkinen, haluaakin jo vapaaksi pahvilaatikostaan. Hänet on vanginnut professori M.H., jonka eleet ja sanat ovat Hyytiäisen, mutta ääni kuuluu Heikkiselle. ”Menoa säestävät videot ja väsynyt tutkimusassistentti (Jacintha Damström), joka tuntuu nukahtelevan mitä akrobaattisimpiin asentoihin, mutta huilunsoitto ja laulu ei lakkaa unissakaan.”

Miika Hyytiäinen kirjoittaa taiteellista jatkotutkintoaan ja rakentaa analyysijärjestelmää ihmisäänen ymmärtämiseksi. Mia Heikkinen on ensimmäinen analysoitava laulaja. Suomen esitysten jälkeen teos matkustaa Venetsian Biennaleen. Teos edustaa kokeellista musiikkiteatteria, ja myös libretto on Hyytiäisen.

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliPolitisointia oman edun vuoksi
Seuraava artikkeliElektronisen musiikin pioneeri