perjantai huhtikuu 26. 2024

Elektronisen musiikin pioneeri

Erkki Kurenniemi.

Ajattelija, tieteilijä ja taiteilija Erkki Kurenniemi oli uraauurtava soitinrakentaja ja säveltäjä.

Musiikkiteknologian pioneeri Erkki Kurenniemi menehtyi eilen 1. toukokuuta 2017 sairastettuaan pitkään. Hän oli 75-vuotias. Kurenniemeä pidetään yleisesti musiikkiteknologian ja elektroakustisen musiikin edelläkävijänä, jolla oli suuri vaikutus tieteeseen ja taiteeseen.

1960- ja 1970-luvuilla Kurenniemi toimi Helsingin yliopiston musiikkitieteen laitoksen assistenttina. Tuolloin hän rakensi professori Erik Tawaststjernan pyynnöstä yliopistolle elektroakustisen studion ja useita elektroakustisia soittimia, kuten DIMI-syntetisaattorin. Syntetisaattorin eri versioiden äänenohjaus perustui mm. ihon sähkönjohtavuuteen tai aivosähkökäyrän muutoksiin. Tämä oli yksi Kurenniemen uraauurtavista keksinnöistä.

Musiikintekijänä Kurenniemi oli itse aktiivisin 1960-luvulla, minkä jälkeen hän keskittyi muihin aloihin, kuten robottien ohjausjärjestelmien kehittämiseen, futurologiaan ja kokeellisiin elokuviin. Hän sävelsi monia elektroakustisia sävellyksiä ja kirjoitti aiheesta useita artikkeleita, mutta piti itseään ensisijaisesti elektronisten soittimien rakentajana.

Elokuvantekijä Mika Taanila ohjasi vuonna 2002 dokumenttielokuvan Tulevaisuus ei ole entisensä, joka kertoo Kurenniemestä, hänen elämänkatsomuksestaan ja soittimistaan. Koulutukseltaan Kurenniemi oli fyysikko. Hänen äitinsä oli kirjailija Marjatta Kurenniemi.

Tuoreimmat uutiset