perjantai toukokuu 3. 2024

Taiteen opiskelu ei kaikille tasa-arvoista

kuva Miki Yoshihito, Flickr
Kuva Miki Yoshihito/Flickr

Uusi selvitys taiteen perusopetuksen tilasta Helsingissä paljastaa, että kaupungin eri asuinalueet eivät ole tasa-arvoisessa asemassa keskenään. Taiteen perusopetusta antavat Helsingissä mm. musiikkiopistot sekä kuvataide-, tanssi- ja sirkuskoulut. Selvityksen mukaan perusopetuksen oppilaista suurin osa eli 59 % on musiikin opiskelijoita. Luvut ovat vuodelta 2014.

Selvityksessä huomatiin, että erot lasten ja nuorten osallistumisessa taiteen perusopetukseen olivat eri asuinalueilla varsin suuret. Korkeinta osallistuminen oli alueilla Kulosaari, Munkkiniemi, Kallio ja Ullanlinna. Näillä alueilla taiteen perusopetuksen varhaiskasvatukseen osallistui 24–53 % alle kouluikäisistä lapsista ja perusopetukseen kouluikäisistä lapsista 37–48 %. Matalinta osallistuminen oli Jakomäessä, Mellunmäessä ja Suutarilassa. Näillä alueilla taiteen perusopetuksen varhaiskasvatukseen osallistui 2–5 % lapsista ja perusopetukseen 5–7 % kouluikäisistä.

Osallistuminen taiteen perusopetukseen oli suurinta alueilla, joilla opetustarjontaa oli eniten ja opetuspaikat olivat sopivan matkan päässä. Erot kaupungin avustuksissa eri asuinalueille olivat myös huomattavat. Helsingin kaupungin oppilaskohtainen tuki taiteen perusopetukselle oli suurimmillaan Kulosaaressa (139,9 €/asukas), Lauttasaaressa (91 €/asukas) ja Ullanlinnassa (83,3 €/asukas). Vähäisintä tuki oli Jakomäessä (9,1 €/asukas), Mellunkylässä (14,2 €/asukas) ja Suutarilassa (21,9 €/asukas). 

Selvityksen tekijät huomauttavatkin, että epätasa-arvoisen tilanteen korjaamiseksi opetustarjontaa olisi lisättävä alueilla, joilla sitä on tällä hetkellä vähän ja oppilaitosten toimintaedellytyksiä täytyisi kehittää eteenpäin.

Aiheesta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

Tuoreimmat uutiset