torstai huhtikuu 25. 2024

Tampere Biennalen teemana Mielen maisemat

Paikallista nykymusiikkiosaamista Biennalessa edustaa muun muassa TampereRaw.

Joka toinen vuosi järjestettävä nykymusiikkifestivaali Tampere Biennale levittäytyy pitkin Pirkanmaan pääkaupunkia 6.–10. huhtikuuta. Aikamme orkesteri- ja kamarimusiikin ohella luvassa on ääni-installaatioita, taidenäyttelyitä, säveltäjäseminaari sekä perheohjelmaa.

”Tämän vuoden teema on Mielen maisemat, joka käsittelee ihmiselon leikkisyyttä ja synkkyyttä, sekä myös koronapandemian aiheuttamia tuntemuksia”, kertoo Tampere Biennalen taiteellinen johtaja, säveltäjä Jennah Vainio. Ohjelmassa aihepiirit näkyvät muun muassa pelimusiikkina, jota soittavat Game Music Collective sekä Cellomania-duo, mutta toisaalta myös lasisesta lapsuudesta kertovana Heidi Hassisen pienoisoopperana Huoli. Ihmisen ääni on tavalla tai toisella esillä tilausteoksissa, välillä äänitteenä, kuten Aki Yli-Salomäen Mitä haluat sanoa, tai lauluina, kuten Markku Klamin Elegia.

”Vuoden 2020 luontoteemasta saimme esitettyä osan radiofestivaalina, ja ripottelimme ohjelmaa myös myöhemmäksi – viimeinen vuoden 2020 Biennalen konsertti pidettiin Helsingissä syyskuussa 2021. Yli jäi vielä Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteisteos Water, jonka kantaesityksen Tampere Filharmonia vihdoin esittää. Toissa vuodelta peruuntuneita esiintyjiä ja säveltäjiä kohtaan olen halunnut olla solidaarinen, ja ohjelmoinut heitä tälle vuodelle.”

Esimerkkeinä ovat vuodelta 2020 siirtyneet iltaklubit, joilla esiintyvät syntetisaattoriduo HLER, Commodore 64 -tietokoneilla musiikkia tekevä 8 Bits High sekä urku-rumpuduo Nieminen & Litmanen.

Tampere Biennalen painopisteenä ovat kotimaiset säveltäjät, joukossa niin vanhoja, keski-ikäisiä kuin nuoria säveltäjiä. ”Nuorimmat säveltäjät ovat perhepäivässä kuultavat Pirkanmaan musiikkiopiston sävellysoppilaat. Edesmenneitä säveltäjiä on perspektiiviä antamassa kaksi – festivaalin perustaja Usko Meriläinen ja 20 vuotta sitten kuollut Erkki Salmenhaara.”

Festivaalin esiintyjiin kuuluvat myös Zagros Ensemble, TampereRaw, Superpluck-trio, Sähkökitarakvartetti, cembalisti Elina Mustonen, nokkahuilisti Eero Saunamäki, duo Sami Junnonen Tuomas Turriago sekä tänään avajaiskonsertin pitävä Kaartin Soittokunta. Koko ohjelma löytyy täältä.

Tuoreimmat uutiset