torstai toukokuu 23. 2024

Tutkinta kuuluisaa balettijohtajaa kohtaan päättyi: ”Ei vahvistusta syytteille”

Peter Martinsin (vas.) kohtelu ja tutkinnan tulokset ovat aiheuttaneet kritiikkiä sekä puolesta että vastaan. Charles Dutoitin (oik. ylhäällä) ja James Levinen ahdisteluskandaalit ovat puolestaan vain syventyneet.

Myös Charles Dutoitin ja James Levinen ahdistelusyytöksistä on julkaistu uusia tietoja.

New York City Ballet ja sen balettioppilaitos School of American Ballet ovat päättäneet kaksi kuukautta kestäneen tutkintansa balettijohtajaansa Peter Martinsiin kohdistetuista syytöksistä. 71-vuotiasta Martinsia syytettiin nimettömässä kirjeessä seksuaalisesta häirinnästä. Kirjeen sisältöä ei ole julkistettu. Lisäksi useat julkisuudessa omalla nimellään esiintyneet tanssijat syyttivät Martinsia fyysisestä ja sanallisesta väkivallasta. Tutkinnassa ei kuitenkaan löydetty syytteille tukea tai vahvistuksia.

Syytteiden seurauksena Martins ilmoitti eläköitymisestään viime uudenvuodenpäivänä. Tutkinnan tuloksiin hän ilmoitti asianajajansa välityksellä ”olevansa tyytyväinen”. Martins ei ole palaamassa takaisin New York City Balletin johtajaksi. Baletin johdon mukaan uuden johtajan etsintä on juuri alkanut.

The New York Times -lehti kertoo tutkinnan ja sen lopputuloksen herättäneen ristiriitaisia reaktioita. Jotkut baletin työntekijöistä ovat yhä toivoneet Martinsin jatkavan baletin johdossa. Martinsia kuristamisesta syyttänyt baletin entinen tanssija Kelly Cass Boal syyttää balettiorganisaatiota peittelystä ja kaunistelusta. Entinen balettioppilas Victor Ostrovsky pitää puolestaan tutkintaa epäasiallisesti tehtynä. Ostrovsky kertoi Martinsin kohdelleen häntä väkivaltaisesti Ostrovskyn ollessa 12-vuotias.

”He eivät muka voineet todistaa todistajien kautta mitään? Ei käy järkeen. Olin lavalla monen lapsen kanssa silloin – he kaikki tietävät, mitä tapahtui”, Ostrovsky kertoi The New York Timesille. Organisaation ulkopuolisen asianajajan tekemää raporttia tutkinnasta ei ole julkistettu.

Kahden seksuaalisesta häirinnästä syytetyn kapellimestarin tie ei puolestaan näytä helpottuvan. Boston Symphony teki tutkinnan neljän naisen ahdistelusyytöksistä kapellimestari Charles Dutoitia kohtaan, ja ilmoitti sen päätteeksi naisten ”kertomusten olevan uskottavia”. Sitä ennen Dutoit sai uuden syytöksen, tällä kertaa raiskauksesta. Boston Symphony on myös ottanut takaisin Dutoitille antamansa Kussevitzky Artist -kunnianosoituksen. Syytteitä rikoksista ei ole nostettu.

Myös kapellimestari James Levinen skandaali syvenee. Useat omalla nimellään esiintyvät muusikot, heidän joukossaan tunnettu sellisti Lynn Harrell, kertovat Boston Globe -lehdessä Levinen johtaneen eräänlaista nuorten muusikoiden seksikulttia 1960- ja 1970-luvuilla.

Lisää aiheesta:

Pitkäaikainen balettijohtaja eläköityy – syytteitä pahoinpitelyistä ja häirinnästä

Dutoit kiistää syytteet – uutta ahdisteluväitettä tutkitaan

Jo toinen huippukapellimestari syytettynä ahdistelusta

Tuoreimmat uutiset