perjantai huhtikuu 26. 2024

Uuden Musiikin Lokakuussa kansainvälistä sävyä

Viulisti Mieko Kanno on tämänvuotinen festivaalin kotivieras. © Michel Marang

Nykymusiikkifestivaali Uuden Musiikin Lokakuu järjestetään seitsemännentoista kerran Oulussa 30.9.–3.10. kuuden konsertin voimin. Festivaali käynnistyy Oulu Sinfonian konsertilla, jossa kuullaan Osmo Tapio Räihälän StreamMinna Leinosen Kaarne ja sävellyksen mestarikurssia festivaalilla pitävän Kalevi Ahon thereminkonsertto, solistinaan Caroline Eyck. Kapellimestarina toimii Gabriella Teychenné. Aho ja Räihälä puhuvat taiteilijatapaamisissa ennen konserttia.

Elektronisia tehosteita, visuaalisuutta ja käsitetaiteen keinoja käyttävä tanskalainen K!art Ensemble esiintyy ensi kertaa Suomessa Tulindbergin salissa perjantaina 1.10. ja soittaa valikoiman ajankohtaista eurooppalaista avantgardea. Taiteilijatapaamisessa kuullaan yhtyeen sellistiä Iiris Tötterströmiä. Lauantain Maailmankansalaiset-kamarikonsertissa esiintyvät festivaalin ”kotivieras” viulisti Mieko Kanno, Koiteli-kollektiivi, sekä klarinetisti Michał Konopiński ja pianistit Sara Larikka ja Sanna Smolander. Ohjelmassa muun muassa Larikan ja Tuomas Kettusen teosten kantaesitykset. Dynaamiset askeleet –konsertissa soittavat Kanno, Oulu Sinfonian kamarimuusikot ja Arctos Wind Quintet; kantaesityksensä saavat Seppo Korsulaisen ja Niilo Torvikosken teokset.

Sunnuntaina Future Now -konsertissa kantaesitetään Ahon mestarikurssin oppilaiden teokset, ja festivaali päättyy Fantasian katedraali -konserttiin Oulun tuomiokirkossa. Urkureiden Christian Ahlskogin, Eerik Ohtamaan ja Joni Vikin lisäksi esiintymässä ovat Kanno ja festivaalin taiteellinen johtaja, viulisti Maria Puusaari ja ohjelmassa on kantaesityksinä Peter Hillin ja Jouko Tötterströmin uudet teokset.

Rondo raportoi Uuden Musiikin Lokakuusta ensimmäistä ja viimeistä konserttia lukuun ottamatta.

 

Tuoreimmat uutiset