maanantai toukokuu 6. 2024

Uuno Klami -sävellyskilpailun voitto jälleen Italiaan

Pääpalkinnon voittaja Andrea Portera (vas.) ja sopraanosolisti Valentina Coladonato Kotkan konserttitalon lavalla 15.11.2019 pidetyssä finaalikonsertissa. © Petri Hurme / Vinkeä Design Oy

Neljättä kertaa järjestetyn Uuno Klami -sävellyskilpailun voittaja on selvinnyt. Tulosten julistaminen ja palkintojen jako tapahtui perjantaina 15. marraskuuta Kotkan konserttitalolla järjestetyn toisen finaalikonsertin jälkeen. Kilpailuun saapui yhteensä 283 sävellystä, joista tuomaristo valitsi lopulta viisi finalistiteosta.

 

Joka viides vuosi järjestettävän kansainvälisen kilpailun voiton ja samalla 11 000 euron arvoisen palkinnon vei italialainen Andrea Portera teoksellaan Klecksophonic Lieder (suom. “Kleksofoniset laulut”). Toisen palkinnon (9 000 €) sai yhdysvaltalais-ranskalainen Christopher Culpo teoksellaan Mundus imaginalis ja kolmannen palkinnon (7 000 €) puolestaan Tomi Räisänen Portal-marimbakonsertollaan.

Marimbakonsertto toi Räisäselle myös yleisön suosikin tittelin, jonka myötä hänelle annettiin Virolahden kunnan myöntämä 500 euron tunnustuspalkinto. Pertti Jalava sai Kotkan kaupungin myöntämän tunnustuspalkinnon (3 000 €) alttoviulukonsertollaan ja italialainen Roberto Sansuini puolestaan Kouvolan kaupungin myöntämän tunnustuspalkinnon (2 000 €) teoksella Four Tales for Small Orchestra (suom. “Neljä tarinaa pienelle orkesterille”).

Ennen toista finaalikonserttia järjestetyssä keskustelutilaisuudessa Jalava kuvasi Porteraa finalisteista vakavimmaksi säveltäjäksi. Hänen mukaansa Porteran kilpailusävellys on luonteeltaan demoninen ja harmonisesti kaikkein kokeilevin. Portera puolestaan kertoi kilpailun tarjonneen suuria tunteita. Hänen mukaansa kilpailun tuloksilla ei kuitenkaan ole merkitystä, ja jokainen kilpailija myönsi pääsyn finaaliin jo sinällään olevan voitto. Portera kertoo rakastavansa Ahon ja tuomaristossa myös olleen Magnus Lindbergin musiikkia. “Valitsin tähän kilpailuun osallistumisen, koska minulle oli tärkeää kuulla heidän mielipiteensä”, Portera totesi tulosten julkistamisen jälkeen. Tietenkin Porteralle on luvassa mainetta ja kunniaa myös Italiassa voiton myötä.

Tuomariston puheenjohtajan, säveltäjä Kalevi Ahon mukaan tuomaristo teki päätöksensä äänestyksen perusteella. Kilpailun voittaja ja toisen palkinnon saaja olivat selkeitä tapauksia. “Kolmannesta sijasta oli hajontaa enemmän. Siinä piti vähän keskustella, mutta siinäkin äänestettiin”, Aho totesi kilpailun tuloksista tuoreeltaan Kotkassa. “Viisi hyvää kappaletta, varsin erilaisiakin. Minun mielestäni tämä oli hyvin onnistunut kilpailu tässä mielessä. Korkeatasoisia teoksia kaikki.” Ahon mukaan kilpailu oli mielenkiintoinen myös yleisön näkökulmasta, sillä teokset olivat paitsi erilaisia, sisälsivät myös harvinaisempia soolosoittimia: alttoviulun ja marimban.

Tuomaristo kuunteli molemmat finaalikonsertit sekä kaksi orkesteriharjoitusta viikon aikana. “Jännittävästi esitykset paranivat koko ajan ja ainakin minun mielipiteeni muuttui näistä kappaleista sitä mukaa, kun kuuli useamman kerran. Joku kesti kulutusta ja rupesi nousemaan ja joku toinen taas putoamaan”, Aho kertoi. Ahon ja Lindbergin lisäksi tuomaristoon kuuluivat säveltäjä Erkki-Sven Tüür sekä kapellimestari Olari Elts.

Uuno Klami -sävellyskilpailu on varsin tunnettu Italiassa, osittain kenties, koska italialainen on vienyt kilpailun voiton nyt kolme kertaa neljästä. Kilpailun maine Italiassa näkyi myös kilpailuun osallistuneiden määrässä, sillä Italiasta lähetettiin eniten teoksia tuomariston arvioitavaksi. Myös suomalainen nykymusiikki on maassa erittäin trendikästä ja suomalaisia säveltäjiä tunnetaan Italiassa hyvin, esimerkiksi juuri Aho, Kaija Saariaho, Uuno Klami ja erityisesti Einojuhani Rautavaara. “Esimerkiksi oppilaani opiskelevat heidän musiikkiaan. Suomalaisella musiikilla on suuri vaikutus, sillä se on erittäin tuoretta ja selkeää”, Portera kehaisee vielä haastattelun päätteeksi.

Kilpailun korkean yleistason vuoksi tuomaristo laati jo aiemmin viiden finaaliin valitun sävellyksen lisäksi 14 sävellyksen suosituslistan teoksista, jotka olisivat ehdottomasti esittämisen arvoisia. Kymi Sinfonietta esitti finaaliin valitut teokset Eltsin johtamana finaalikonserteissa, jotka järjestettiin torstaina 14.11. Kouvolassa ja perjantaina 15.11. Kotkassa. Solisteina konserteissa kuultiin sopraano Valentina Coladonatoa, alttoviulisti Oleg Larionovia, pianisti Risto-Matti Marinia ja lyömäsoittaja Heigo Rosinia.

Tuoreimmat uutiset