maanantai huhtikuu 29. 2024

Yliopisto pani pisteen 182-vuotiselle viralle

Fredrik Pacius
Maamme-laulun säveltäjä Fredrik Pacius.

Tieto on vahvistunut, että Helsingin yliopiston musiikkitieteen lehtorit Harri Suilamo ja Harri Vuori irtisanottiin eilen tehtävistään. Tapahtuneen takana ovat yliopistoon kohdistuneet hallituksen leikkaukset ja yliopiston johdon tekemät valinnat.

Helsingin yliopiston musiikinopettajan virka perustettiin Fredrik Paciukselle vuonna 1834. Muun muassa Kalevi Aho hoiti sävellystyönsä ohella tehtävää 14 vuoden ajan, kuten aiemmin myös muun muassa Leevi Madetoja ja Jean Sibelius. Ilmoitetun menetyksen korvaamiseen on mietitty yhteistyömallia Taideyliopiston kanssa. Keskustelut asiasta on jo aloitettu.

Toisin kuin aiemmin virheellisesti uutisoimme, irtisanottujen lehtoreiden sisältövastuu musiikkitieteen oppiaineessa oli laajempi kuin sävellyksen opettaminen. Suilamon ja Vuoren vastuulla olivat teoria- ja analyysiaineet sekä länsimaisen taidemusiikin historia. Viimeisen 32 vuoden aikana Vuori opetti myös taidetta taiteen tutkimuksen rinnalla, eli sävellystä. Saman vuosimäärän on kestänyt yliopiston musiikkitieteen professori Eero Tarastin virkakausi, joka loppuu tänä vuona eläköitymiseen.

Säveltäjä Pasi Lyytikäinen ehti jo kommentoida pettyneenä tapahtunutta blogissaan. Lyytikäinen sävelsi vuonna 2007 yliopistolle tilauksesta promootiokantaatin, jonka käytön hän jatkossa ilmeisesti aikoo yliopistolta kieltää: ”Sitten kun teillä on taas varaa sivistykseen, niin ammattikuntamme, ja promootiokantaattinikin on jälleen käytössänne.” Myös musiikkitiedettä Helsingin yliopistossa opiskellut toimittajamme Tatu Tamminen kommentoi oppiaineen tilannetta sivuillamme.

Helsingin yliopiston humanistinen tiedekunta aloittaa syksyllä 2017 uudet kandidaattiohjelmat, joissa musiikkitiede kuuluu yhdessä lähimpien alojensa kanssa taiteen tutkimuksen koulutusohjelmaan. Näin ollen musiikinteorian osaamista ei enää testata pääsykoetehtävillä, kuten tähän mennessä on tehty.

Tuoreimmat uutiset