Viikkokatsaus 11/2021: Tampereen intendentti kaupungin kulttuurijohtajaksi, Grammy-palkinnot nuorten naisten juhlaa

Juha Ahonen ehti olla Tampere Filharmonian intendenttinä vain pari vuotta. Kuvalähde: Tampere Filharmonia

Tampere Filharmonian intendentti Ahonen sanoo Juha Ahonen on valittu Tampereen kaupungin kulttuurijohtajan virkaan alkaen 1.5.2021. Filharmonian intendenttinä hän ehti olla vain vuodesta 2019, sitä ennen Ahonen työskenteli muun muassa Tapiola Sinfoniettan intendenttinä, Radion Sinfoniaorkesterin apulaisintendenttinä ja Helsingin Musiikkitalon tapahtumapäällikkönä. Aamulehden haastattelussa, että Tampere Filharmonia ehtii tehdä hänen johdollaan suunnitelmat vuodelle 2022 saakka. Uuden intendentin valintaan saakka tehtävää hoitaa orkesterin apulaisintendentti Eija Oravuo.

Vuoden 2021 Grammy-palkinnot jaettiin sunnuntaina 14. maaliskuuta. Suomalaisnimiä oli ehdolla klassisen musiikin kategoriassa, mutta palkintoja ei tällä kertaa Pohjolaan päätynyt. Parhaan klassisen albumin palkinnon voitti Los Angelesin filharmonikkojen ja Gustavo Dudamelin levytys Charles Ivesin sinfonioista. Populaarimusiikin kategorioissa huomionarvoista oli nuorten artistien ja etenkin nuorten naisten voittokulku ja näkyvyys: parhaan äänitteen palkinnon sai 19-vuotias Billie Eilish (Everything I Wanted), parhaan albumin palkinnon 31-vuotias Taylor Swift (Folklore), parhaan laulun palkinnon 23-vuotias H.E.R. (I Can’t Breathe) ja parhaan tulokkaan palkinnon 26-vuotias Megan Thee Stallion, joka myös voitti parhaan rap-kappaleen palkinnon ensimmäisenä naisena 22 vuoteen.

Konsertti- ja festivaaliuutisia: Taike rahoittaa taide- ja kulttuurifestivaalien toimintaa 2,2 miljoonalla lisäeurolla. Viime viikolla myönnetyillä avustuksilla vahvistetaan taiteen ja kulttuurin tuotantoa ja esittämistä kaikkialla Suomessa. Tukea saaneet 89 festivaalia antavat ihmisille mahdollisuuden nähdä ja kuulla taidetta pienemmilläkin paikkakunnilla ja ainutlaatuisissa paikoissa. Myös musiikin erityisavustukset yhteisöille jaettiin viime viikolla.

Turun musiikkijuhlien huhtikuuhun suunniteltu amerikkalaisbaritoni Thomas Hamptonin konsertti peruuntuu vuoteen 2022. Syynä siirtoon ovat viranomaisten suositukset ja määräykset liittyen koronavirustilanteeseen Varsinais-Suomessa. Haapavesi Folk sen sijaan tiedottaa 1.–3.7. järjestettävän festivaalin olevan ”hybridifestivaali”: festivaalipuistossa järjestetään elävää musiikkia, mutta ulkomaisten artistien konsertit esitetään striimeinä.  Tampereella käynnistyy heinäkuussa uusi monigenreinen G Livefest sekä ilmaiskonserteilla Laikunlavalla että sisäkonserteilla G Livelabissa. Maailmankuulu Salzburgin pääsiäisfestivaali puolestaan siirtyy toiseen kirkkopyhään – nimittäin ensi syksyn pyhäinpäivään.

UMO Helsinki Jazz Orchestra aloittaa yhteistyön AlfaTV-kanavan kanssa. Tuleva ohjelmasarja esittelee suomalaisen jazzin kärkinimiä ja heidän musiikkiaan, jota UMO Helsinki Jazz Orchestra versioi. Solisti- ja säveltäjävieraat sekä ohjelmasarjan lähetysaikataulu julkaistaan myöhemmin.

Teoston maaliskuun tilityksissä näkyy vuoden 2020 musiikkialan kurjuus. Heinä-, elo- ja syyskuussa 2020 esitetystä musiikista maksetuissa korvauksissa elävän musiikin osuus oli tilityksestä ainoastaan prosentin luokkaa. Myös kaupallisen television tilitys laski 37 % ja kaupallisen radion 28 % viime vuoden maaliskuuhun verrattuna.

Vinyylilevyjen kokonaismyynti on rahallisesti ohittanut jälleen CD:n ensimmäistä kertaa 1980-luvun jälkeen, kirjoittaa El País. Suurena syynä tähän on CD-myynnin monikymmenprosenttinen romahdus (markkinoista riippuen 20%–50%) koronavuonna 2020, kun taas vinyylilevyjen myynti on kasvanut samana aikana 4 prosenttia. Samaan aikaan maksulliset suoratoistopalvelut ovat nousseet käsittämään noin puolet äänitealan liikevaihdosta. Markkinajohtaja Spotify julkaisi vastikään Loud & Clear -sivuston, jolla se osin vastaa kritiikkiin korvauslukujensa salamyhkäisyydestä. Spotifyn mukaan se tällä hetkellä jakaa tuloistaan 67 prosenttia äänitteiden oikeudenomistajille, mikä viime vuonna tarkoitti yli viittä miljardia euroa. Aiheesta uutisoi myös Helsingin Sanomat.

Afganistanissa laulaminen voitti ainakin toistaiseksi, kun opetusministeriön viime viikolla lähetetty päätös yli 12-vuotiaiden tyttöjen laulukiellosta kouluissa peruttiin protestoinnin myötä. Vastalauseet levisivät ennen kaikkea sosiaalisessa mediassa. Taliban-hallinnon aikaan 1996–2001 koko maassa oli voimassa musiikin kieltolaki. Aiheesta kirjoitti The Guardian.

Kansainvälisen Leedsin pianokilpailun ensimmäinen kierros on sen sijaan päädytty järjestämään 16 eri kaupungissa ympäri maailmaa yhtä aikaa. Syynä tähän on mahdollisten matkustusrajoitusten välttäminen. Yleensä ensimmäinen kierros järjestetään vain viidessä kaupungissa. Aiheesta kirjoitti Classical Music.

Ranskan Lyonissa taidealan opiskelijat ovat vallanneet kaupungin oopperatalon, kirjoittaa Diapason. Protestin tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta esittävien taiteiden ahdingolle sekä huolta myös opiskelijoiden omasta tilanteesta. Lyonin oopperatalo on ollut kovan onnen kohteena myös aiemmin tässä kuussa, kun kaupunki laski omaa tukeaan 500 000 eurolla (–6,6%).

Kapellimestari Riccardo Chailly on solminut jatkokauden Milanon oopperatalon La Scalan kanssa. Uusi kausi kestää vuoteen 2025 saakka. Hän aloitti La Scalan pääkapellimestarina vuonna 2015 ja musiikinjohtajana vuonna 2017. Viime kuussa Chailly sai jatkokauden myös Luzernin festivaaliorkesterin taiteellisena johtajana.

Kapellimestari Dinis Sousa on nimetty Royal Northern Sinfonian uudeksi pääkapellimestariksi. Portugalilainen Sousa (s. 1988) on Orquestra XXI:n perustaja ja taiteellinen johtaja sekä työskennellyt useammissa apulaiskapellimestarin tehtävissä.

Jazzmuusikko ja säveltäjä Pentti Lasanen on kuollut 13. maaliskuuta 84 vuoden iässä. Hänet tunnettiin ennen kaikkea saksofonistina ja klarinetistina, mutta hän toimi myös laulajana muun muassa Four Cats -kvartetissa, ja voitti Syksyn sävel -kilpailun vuonna 1985. Hän sävelsi musiikkia myös elokuviin ja tv-sarjoihin, ja vuonna 1966 hän sai Jussi-palkinnon elokuvista Onnelliset leikit, Käyntikorttini… ja Vaaksa vaaraa sekä televisiosarjasta Jörn Donner kertoo Helsingistä. Lasanen sai vuonna 1992 Louis Armstrong -palkinnon perinteisen jazzin hyväksi tehdystä työstä sekä vuonna 2002 Pro Finlandia -mitalin.

Senegalilainen laulaja Thione Seck on kuollut maaliskuun 14. päivä 66 vuoden iässä. Wolofikansaan kuulunut, muusikkosuvusta tullut Seck oli yksi kuuluisimpia mbalax-musiikkityylin artisteja ja nousi kuuluisuuteen 1980-luvulla. Hänet tunnettiin kansainvälistäkin suosiota nauttineiden Orchestra Baobab- ja Raam Daam -yhtyeen laulajana.

Edellinen artikkeliMiten muistaa suurta muusikkoa ja huonoa ihmistä?
Seuraava artikkeliLasten ja nuorten Klami-sävellyskilpailu järjestetään neljännen kerran