Viikkokatsaus 1/2021: Musiikkipalkintoja jaettu ja lykätty, ynnä muita vuodenvaihteen uutisia

Säveltäjä Jarkko Hartikaisen teos löytyi palkitulta nykymusiikkilevyltä. © Jenny Meissner

Tässä Viikkokatsauksessa käsitellään poikkeuksellisesti myös kahden edellisen viikon uutisia.

Vuotuinen Teosto-palkinto jätetään jakamatta vuonna 2021. Syynä on vuonna 2020 julkaistujen ja kantaesitettyjen kotimaisten teosten normaalia vähäisempi määrä koronapandemiasta johtuen. Musiikin tekijänoikeusjärjestö Teoston hallitus ehdottaa 40 000 euron palkintosummaa jaettavaksi tänä vuonna Teoston asiakkaana oleville säveltäjille, sanoittajille ja sovittajille. Vuoden 2020 julkaistut ja kantaesitetyt teokset tulisivat olemaan mukana kevään 2022 palkinnonjaossa yhdessä vuoden 2021 julkaisujen ja kantaesitysten kanssa. Teoston jäsenkokous päättää asiasta vuoden alussa.

Yhdysvaltalainen Grammy-palkintogaala niin ikään siirtyy. Maailman seuratuin musiikkialan palkintotilaisuus oli tarkoitus järjestää tammikuun lopussa, mutta on nyt siirretty Kalifornian koronavirustilanteen takia maaliskuun 14. päivään. Klassisen musiikin kategorioissa on myös suomalaisia ehdolla.

Suomalaissäveltäjä Jarkko Hartikaisen sävellyksen ICE CONCERTO ensilevytyksen sisältävä albumi on voittanut Global Music Awards -palkinnon. Amerikkalaisen Robert McCormickin johtaman McCormick Percussion Groupin levy Strings & Hammers sai parhaan nykymusiikkialbumin kultamitalin. Yhtye myös kantaesitti teoksen vuonna 2018 yhdessä sen tilanneen viulisti Sini Virtasen kanssa. Global Music Awards -palkintoja jaettiin yhteensä 9 eri kategoriassa.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä on alkanut julkaista uutta kansanmusiikin tutkimuksen aikakauskirjaa. Satasarvi-nimeä kantavan tiedejulkaisun tavoite on edistää kansanmusiikin tutkimusta ja siitä käytävää keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti sekä erityisesti nostaa esiin tutkivan muusikon näkökulmaa. Satasarvi sisältää tieteellisiä artikkeleita sekä katsauksia, puheenvuoroja, arvosteluita, raportteja ja valmistuvien tohtorien lektioita, käsitellen kansanmusiikin historian ja nykypäivän lisäksi myös kansantanssia, kansansoittimia ja kansanmusiikin pedagogiikkaa. Joulukuussa ilmestynyt ensimmäinen numero on luettavissa täällä.

Tapiolan kuoron ja Nuorten kuoroliiton jakama Kari Ala-Pöllänen -palkinto on joulukuussa jaettu ensimmäistä kertaa. Palkinnon sai Jyväskylän normaalikoulun musiikinopettaja Henna Mikkonen, joka johtaa kolmea alakoulun luokkien kuoroa. Palkintoperusteiden mukaan ”laulamisen ilo on istutettu vahvaksi osaksi koulun toimintakulttuuria, ja Mikkonen on työssään johdattanut lapset eri musiikkigenrejen ja aikakausien pariin haastavampaa kuoromusiikkia unohtamatta. Kuorot ovat toteuttaneet vuosien varrella myös erilaisia musiikkiteatteriproduktioita, joiden suunnittelussa kuorolaisilla on ollut aktiivinen rooli”.

Rovaniemelle on perustettu uusi kamarimusiikkifestivaali. Nimeä Rovaniemi Chamber Music Festival kantava tapahtuma järjestetään tänä keväänä konserttisarjana, joka alkoi tänään ja jonka seuraavat konsertit järjestetään 27.1. ja 18.3. Rovaniemen kirkossa sekä 27.4. Korundissa. Tapahtumaa ovat järjestämässä muusikot Lapin kamariorkesterista, Lapin musiikkiopistosta, Lapin sotilassoittokunnasta, Rovaniemen seurakunnasta sekä Seitakuorosta. Taiteellisena johtajana toimii Maria Kluen.

 

Edellinen artikkeliEsa-Pekka Salonen nimitetty Ison-Britannian kunniaritariksi
Seuraava artikkeliLux Musicae soi tänä viikonloppuna karsittuna etäversiona