Viikkokatsaus 14/2021: Organum-palkinto Markku Hietaharjulle, Euroopan oopperoissa koronarykelmiä

Markku Hietaharju. Kuvalähde: Organum ry

Kapellimestari Antonio Pappano on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä Rooman Santa Cecilia -orkesterin taiteellisena johtajana vuonna 2023, jolloin hän aloittaa Lontoon sinfoniaorkesterin uutena ylikapellimestarina. Uudeksi Santa Cecilian johtajaksi arvellaan Daniele Gattia.

Organum-seura ry on myöntänyt urkuri Markku Hietaharjulle kiertopalkinnon kunnianosoituksena pitkäaikaisesta työstä urkutaiteen eteen urkurina Turun tuomiokirkossa, urkupedagogina Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa ja erilaisten urkujenrakennushankkeiden yhteydessä. Hietaharju on esiintynyt kotimaan lisäksi useasti Skandinaviassa, Keski-Euroopassa Baltian maissa sekä Venäjällä. Lisäksi hän on saavuttanut palkintosijoja kansainvälisissä urkukilpailuissa.

Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen päättää työnsä Kymi Sinfoniettassa syyskauden 2021 alussa. 21 vuotta tehtävässä toiminut Luostarinen on Suomen orkesterien intendenteistä pisimpään toimessa työskennellyt. ”Suuntaudun hetkeksi puhetaiteen, runouden, musiikkipuheen ja juontamisen alueelle, jossa haluan syventää omaa osaamistani ja tekemistäni”, Luostarinen kertoo orkesterin tiedotteessa. Toimitusjohtajan tehtävä tulee hakuun ensi viikon aikana.

Finnvox-studioiden toimitusjohtaja Risto Hemmi jättää tehtävänsä. 64-vuotias Hemmi aloitti työt suomalaisen populaarimusiikin kannalta legendaarisella Finnvoxilla äänittäjänä 42 vuotta sitten, ja uudeksi toimitusjohtajaksi nousee Finnvoxin pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja Linda Laxell. Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Tukholman Kuninkaallinen ooppera on suljettu koronatartuntojen ryöpsähdyksen vuoksi. 15 henkilökunnan jäsenellä todettiin viikon sisään koronavirustartunta, ja talo on toistaiseksi käyttökiellossa. Varajohtaja Birgitta Svendénin mukaan kukaan ei toistaiseksi ole joutunut sairaalahoitoon. Asiasta kirjoitti Dagens Nyheter. Sen sijaan Madridin Teatro Real on jatkanut toimintaansa, vaikka oopperatalon ensemblessä on todettu hiljattain 24 virustapausta, kirjoittaa Süddeutsche Zeitung.

New York Philharmonicin kotisalin David Geffen Hallin remontti valmistuu etuajassa. Alun perin remontin piti alkaa 2022 ja valmistua 2024, mutta koronapandemian vuoksi orkesteri otti tilanteesta hyödyn irti ja aloitti remontoinnin aiemmin. Peruskorjaus onkin täten valmis jo ensi vuonna.

Amsterdamin Concertgebouw seuraa Berliinin filharmonian jalanjäljissä ja järjestää konsertin negatiivisen koronavirustestituloksen saaneelle yleisölle. 425 kuulijan konsertti järjestetään 16.4. ja Concertgebouw-orkesteria johtaa Paavo Järvi.

Kanadalaiskapellimestari Nicolas Ellis on saanut kauden 2021–22 Prix Goyer -palkinnon. Kyseessä on yksi Kanadan suurimmista musiikkipalkinnoista, arvoltaan 125 000 Kanadan dollaria (n. 83 500 €). Montréalissa työskentelevä Ellis, 29, toimii perustamansa Agora-orkesterin kapellimestarina ja on johtanut vierailijana useita Kanadan sinfoniaorkestereita sekä toiminut Valeri Gergijevin assistenttina Verbierin festivaaliorkesterissa.

Lontoon filharmoninen orkesteri on nimennyt taiteelliseksi johtajakseen Elena Dubinetsin. Venäläissyntyinen musiikkitieteilijä ja hallintoasiantuntija Dubinets oli aiemmin Seattlen sinfoniaorkesterin taiteellinen suunnittelija. Dubinetsin uuteen tiimiin kuuluvat tuleva ylikapellimestari Edward Gardner, toimitusjohtaja David Burke, päävierailija Karina Canellakis ja kapellimestarikautensa päättävä Vladimir Jurowski.

Nimestään huolimatta Bostonissa toimiva Phoenix Orchestra on nimennyt uudeksi musiikinjohtajakseen Johsua Weilersteinin. 34-vuotias Weilerstein toimii tällä hetkellä Lausannen kamariorkesterin taiteellisena johtajana ja oli vuosina 2012–15 New Yorkin filharmonikkojen apulaiskapellimestari.

Rap-artisti ja näyttelijä DMX on joutunut koomaan New Yorkissa. Vuonna 1998 esikoisalbuminsa julkaissut DMX, oikealta nimeltään Earl Simmons, tuotiin viikko sitten sairaalaan sydänkohtauksen vuoksi. Hän on tällä hetkellä kiinni elintoimintoja ylläpitävissä laitteissa. [Päivitys 16.4.2021: DMX kuoli myöhemmin samana päivänä kun Viikkokatsaus julkaistiin.]

Kuolleita: Sopraano Jane Manning on kuollut 82 vuoden iässä. Hän oli erityisesti uuden musiikin puolestapuhuja ja kantaesitti yli 350 teosta, joukossa mm. säveltäjät Oliver Knussen, Harrison Birtwistle, Judith Weir ja Manningin aviomies Anthony Payne. Manningin kuuluisimpiin äänityksiin kuuluu Schönbergin Pierrot Lunaire.

Sveitsiläissäveltäjä Rudolf Kelterborn on kuollut 89 vuoden iässä. Kelterbornin teoksiin kuului mm. viisi sinfoniaa ja ooppera Kirsikkapuutarha, joka avasi remontoidun Zürichin oopperatalon vuonna 1984. Kelterborn toimi myös Sveitsin saksankielisen yleisradion musiikinjohtajana ja Baselin musiikkiakatemian johtajana.

Säveltäjä Simon Bainbridge on kuollut 68 vuoden iässä pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana. Brittiläinen Bainbridge sävelsi yli 60 orkesteri-, kamari- ja kuoroteosta, toimi Royal College of Musicin sävellyksen ainejohtajana ja oli Royal Academy of Musicin kunniajäsen.

Syntetisaattorirakentaja Malcom Cecil on kuollut 84 vuoden iässä. Britanniassa syntynyt ja Yhdysvaltoihin muuttanut Cecil aloitti uransa basistina ja äänittäjänä, ja alkoi kehittää uudenlaista syntetisaattoria tuottaja Robert Margouleffin kanssa. TONTO-nimen saanut syntetisaattori soi muun muassa Stevie Wonderin Innervisions-albumilla runsaasti.

Trumpetisti Victor Paz on kuollut 89 vuoden iässä kotonaan Panama Cityssä. Paz kuului ikäluokkansa kuuluisimpiin ykkös- eli liiditrumpetisteihin, ja oli kuuluisa kirkkaasta soinnistaan ja rytmisestä tarkkuudestaan. Hän teki uransa ennen kaikkea latinalaisamerikkalaisten tähtien kuten Tito Puenten ja Celia Cruzin orkestereissa, mutta myös Frank Sinatran, Sammy DavisinBuddy Richin ja Dizzy Gillespien yhtyeissä.

EDIT 9.4.2021 14:22 – Kymi Sinfonietta -uutinen lisätty.

Edellinen artikkeliMadeline Onne jättää Kansallisbaletin 2022
Seuraava artikkeliKymi Sinfonietta toinen Muusikkojen liiton tunnustuspalkinnon saajista