Viikkokatsaus 35/2019: Key Ensemblen syksyssä konserttifoorumeja, Jyväskylässä väitellään musiikkikasvatuksen ja talouskasvun suhteesta

Key Ensemble © Maarit Kytöharju

Turkulainen kamarikuoro Key Ensemble ei tänä syksynä pidä ainoastaan tavanomaisia konsertteja, vaan on väsännyt täksi syksyksi konserttifoorumisarjan Laulun mahti, jossa traditionaaliset konserttielementit yhdistyvät kulloistakin aihetta käsittelevään ja sen asiantuntijoista koostuvaan paneelikeskusteluun, johon myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua. ”Key Ensemble ei itse suoranaisesti ota kantaa käsiteltäviin teemoihin vaan ainoastaan virittää keskustelua ja haastaa pohtimaan. Toivomme, että foorumit osallistavat läsnäolijoita ja herättävät myös tunnereaktioita. Vaikeat aiheet saattavat joskus jopa masentaa, mutta laululla on mahti luoda rauhaa ja tuoda lohtua sekä auttaa ymmärtämään erilaisia näkökantoja”, kertoo foorumit johtava Key Ensemblen taiteellinen johtaja Teemu Honkanen. Seuraava foorumi Rakkauslaulujen puolesta, vihapuhetta vastaan pidetään Pansion vastaanottokeskuksessa tiistaina 3.9., ja vielä kaksi on jäljellä myöhemmin syksyllä.

Timo Kovasen musiikkikasvatuksen väitöskirja ”Musiikkikasvatus ja markkinanhallinta” tarkastetaan huomenna 31.8. Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa. Kovanen on selvittänyt tuoreessa väitöstutkimuksessaan, millaisen koulutuspoliittisen logiikan varassa koulusta ja musiikkikasvatuksesta puhutaan 2000-luvun opetussuunnitelmauudistusten yhteydessä. Analyysi paljastaa, että koulutuspuhe korostaa suoriutumista niin kutsutuissa ydinoppiaineissa, mikä johtaa niiden painottamiseen opetusohjelmassa. Kovasen väitöskirjan mukaan koulutuksen vallankäytön ja hallinnan mekanismeissa jätetään myös herkästi huomioimatta musiikin positiiviset vaikutukset – myös tulevaisuuden työelämään ja taloudelliseen kasvuun.

Työväen Sivistysliitto (TSL) on tilannut satavuotisjuhlansa kunniaksi kantaatin. Sunnuntaina 1.9. Opi perusasiat -juhlakonsertissa Helsingin Paasitornissa esitettävän teoksen on säveltänyt Tomas Takolander, ja teksti on Juha Hurmeen kynästä, perustuen hänen romaanilleen Nyljetyt ajatukset. Kantaatin esittävät bassobaritoni Antti Mähönen, sekakuoro Koiton Laulu sekä Helsingin konservatorion (joka sekin on TSL:n aikanaan perustama) edustusorkesteri Helsinki Concordia.

Helsinkiläisen Opera Boxin viime talvena tuottama Franz Lehárin operetti Giuditta viedään talvella Vaasaan. Ville Saukkosen ohjauksessa Giudittan nimikkoroolissa vuorottelevat sopraanot Mari Palo ja Riikka Hakola, ja Giudittan armaana Octaviona nähdään tenori Markus Nykänen. Vaasan ensi-ilta on 10. tammikuuta 2020.

Ylistaron Kaukolankylän jazzkerho juhlii 35-vuotista toimintaansa lauantaina 7. syyskuuta Pienestä paikkakunnasta huolimatta kerho on muun muassa järjestänyt toimintansa aikana nimekkäitä kotimaisia sekä ulkomaisia soittajia sisältäneitä Kalliojärvi Jazz & Blues -festivaaleja, joissa parhaimmillaan on käynyt 600 henkeä per tapahtuma. 35-vuotisjuhlissa genrerajoja häivytetään: juhlapuheen pitää säveltäjä Kimmo Hakola, ja jazzin lisäksi ohjelmassa on muun muassa Tampering-ensemblen uusinta klassista.

Edellinen artikkeliSyyskuun 2019 klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa
Seuraava artikkeliMessias tuli lähelle