Viikkokatsaus 42-43/2021: Chopin-kilpailun voitto Kanadaan, kotimaisia nimitysuutisia, Sofia Gubaidulina 90 vuotta

Klarinetisti Lauri Sallinen on toinen Hiljaisuus-festivaalin ja -yhdistyksen uusista taiteellisista johtajista. © Christofer Collina

Lappeenrannan laulukilpailuun 2022 on valittu 30 kilpailijaa, joista 22 on naisia ja 8 miehiä. 20. kertaa järjestettävä kilpailu pidetään 1.–6.1.2022. Kilpailijat on listattu täällä. ”Esikarsintajury on viikonlopun aikana kuullut kaikkiaan 53 laulajaa ja tuloksen perusteella voimme ilolla todeta, että varsinaisesta kilpailusta tammikuussa tulee korkeatasoinen”, iloitsee tuomariston puheenjohtaja, mezzosopraano ja Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi. 

UMO Helsinki Jazz Orchestran pääkapellimestari ja taiteellinen johtaja Ed Partyka on saanut jatkokauden vuoteen 2024 saakka, sisältäen myös yhden vuoden lisäoption. Keski-Euroopassa yli 30 vuotta asunut yhdysvaltalainen Partyka aloitti UMOn johdossa vuonna 2019, ja hänen kädenjälkensä on näkynyt erityisesti vuosien 2020 ja 2021 ohjelmistossa.

Hiljaisuus-festivaali ja -organisaatio on nimennyt musiikin alan taiteelliseksi johtajakseen klarinetisti Lauri Sallisen. Taideyhdistykselle valitaan toinen taiteellinen johtaja sirkustaiteen alalta vuoden loppuun mennessä nykyisen johtajan sirkustaiteilija Henna Kaikulan väistyessä tehtävästä. Sallinen on toiminut aiemmin Hiljaisuus-organisaatiossa Hiljaisuuden Vuodenajat -konserttisarjan taiteellisena suunnittelijana ja oli myös osana vuoden 2021 Kittilässä järjestetyn Hiljaisuus-festivaalin monitaiteista suunnittelijaryhmää.

Pori Jazzin uudeksi toiminnanjohtajaksi on valittu Kristian Vainio. Hän seuraa tehtävässä Miika Rannetta, joka siirtyi töihin Yleisradiolle. Vainio on ollut Pori Jazz 66 ry:n hallituksen puheenjohtaja toimikaudella 2020–21 ja työskennellyt aiemmin Porin kaupungin elinkeinojohtajana, Visit Porin toimitusjohtajana ja keskustelutapahtuma Suomi-Areenan tuottajana.

Lasten ja nuorten Porvoon sellokilpailu käytiin 21.–24.10. Vanhimman eli 16–19-vuotiaiden sarjan ensimmäisen palkinnon sai Maria Morfin Venäläinen, toisen palkinnon Alli Mankkinen ja jaetun kolmannen sijan Iris Piri ja Pekka Smolander. Kaikkien sarjojen palkitut löytyvät täältä.

Kiinalainen tähtipianisti Yundi Li pidätettiin 21.10. Pekingissä, syytteenä seksin ostaminen. Kiinan valtionmedia on julkaissut pidätetyn henkilöllisyyden. Syytösten todenperäisyydestä ei kommunistipuolueen hallitsemassa Kiinassa ole aina takeita. Vuoden 2000 Chopin-kilpailun voittaja ja maailman huippusaleja kiertävä Li on Kiinassa suosittu sosiaalisen median tähti ja esiintynyt kahdesti myös Suomessa. Valtion hallinnassa oleva Global Times -sanomalehti puolestaan antoi kolumnissaan Li’lle liekaa, ehdottaen ”uutta mahdollisuutta”.

Afganistanilainen Zohra-orkesteri, joka perustettiin vuonna 2016 maan ensimmäiseksi tyttöjen ja naisten orkesteriksi, jatkaa toimintaansa uudelleen Qatarin Dohassa. Suurin osa Zohran muusikoista onnistui pakenemaan Talebanin otettua jälleen vallan ja kiellettyä orkesterimusiikin Afganistanissa.

Cambridgen kuuluisa St. John’s Collegen kuoro on ensimmäistä kertaa kolmeen vuosisataan päättänyt avata rivinsä myös tytöille ja naisille vuodesta 2022 alkaen. Tähän mennessä kuoro on toiminut noin 35 laulajan poikien ja nuorten miesten kuorona. Samankaltaisia muutoksia on hiljattain tehty myös vanhoissa ja perinteikkäissä saksalaisissa kuoroissa, kirjoittaa Diapason.

Orkestereissa puolestaan höllätään pukeutumissääntöjä. Lontoon kamariorkesteri on päättänyt hylätä pukukoodit kaikista esiintymisistään, antaen jokaisen soittajansa toteuttaa omaa identiteettiään pukeutumisellaan, kirjoittaa Classical Music. Jonkin aikaa aiemmin yhdysvaltalainen Philadelphian orkesteri luopui frakkien käytöstä, vaihtaen kokomustaan (mutta pitäen silti yhdenmukaisen pukukoodin).

Turussa on keskiviikkona 20.10. debytoinut uusi 60-henkinen sinfoniaorkesteri. Vastikään remontoidussa Sigyn-salissa ensikonserttinsa soittaneen orkesterin soittajat ovat Turun konservatorion ja Puolalanmäen musiikkilukion oppilaita ja opiskelijoita.

Onneksi olkoon 90-vuotiaalle säveltäjälle Sofia Gubaidulinalle! Tataari-isän ja venäläisen äidin lapsi syntyi nykyisessä Tatarstanissa Venäjällä 24.10.1931, ja opiskeli Kazanin ja Moskovan konservatorioissa pianoa ja säveltämistä. Muun muassa Dmitri Šostakovitš kannusti häntä valitsemassaan modernissa tyylissään, vaikka Gubaidulina saikin virallisilta Neuvostoliiton elimiltä tylyä kritiikkiä. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Gubaidulina on asunut Saksassa. Hän sekoittaa moderniin sävelkieleensä muun muassa venäläisiä ja aasialaisia kansansoittimia, ja useat hänen teoksensa ovat tematiikaltaan uskonnollisia tai mystisiä. Gubaidulina on palkittu useilla merkittävillä musiikkipalkinnoilla, kuten Praemium Imperialella sekä Sonning- ja Polar-palkinnoilla.

Palkittuja: Kahdeksannentoista kansainvälisen Chopin-pianokilpailun on voittanut kanadalainen Bruce Xiaoyu Liu. Pääpalkinnon arvo on 40 000 euroa. Toinen palkinto jaettiin italialais-slovenialaisen Alexander Gadijevin ja japanilaisen Kyohei Soritan välillä, ja kolmannen sijan sai espanjalainen Martín García García. Pelkkiin Frederic Chopinin pianoteoksiin keskittyvä kilpailu on maailman seuratuimpia pianokilpailuja.

Kansainvälisen saksalaisen pianopalkinnon on puolestaan voittanut venäläispianisti Dmitri Ablogin (s. 1989). 20 000 euron arvoinen palkinto on viimeisen kymmenen vuoden ajan myönnetty nuorille lahjakkaille pianisteille. Kansainvälisiä ehdokkaita oli tänä vuonna seitsemän.

Belgialainen Martijn Dendievel on voittanut ensimmäisen sijan Saksan kapellimestaripalkinto -kilpailussa (Deutschen Dirigentenpreis). Toiseksi tuli latvialainen Aivis Greters ja kolmannelle sijalle korealainen Hangyul Chung.

Saksin osavaltion Mozart-palkinnon on tänä vuonna saanut kapellimestari Oksana Lyniv ja hänen perustamansa Ukrainan nuoriso-orkesteri. 43-vuotias ukrainalainen on saanut hiljattain jalansijaa ollen mm. ensimmäinen naiskapellimestari Bayreuthin festivaalilla ja ensimmäinen naispuolinen musiikinjohtaja Italian suurten oopperatalojen joukossa.

Saksalaispianisti Aris Alexander Blettenberg, 27, on voittanut 16. kansainvälisen Beethoven-pianokilpailun Wienissä. 10 000 € palkintorahan lisäksi hänet palkitaan Bösendorfer-flyygelillä. Toisen palkinnon jakoivat korealainen Dasol Kim ja itävaltalainen Philipp Scheucher.

Italialainen Giuseppe Gibboni, 20, on voittanut Genovassa pidetyn kansainvälisen Paganini-viulukilpailun. Hän on kilpailun ensimmäinen italialainen voittaja 24 vuoteen, ja vei pääpalkinnon ohella myös kaksi erikoispalkintoa.

Valkovenäläinen kapellimestari Vitali Aleksejonok, 30, on voittanut 11. kansainvälisen Arturo Toscanini -kilpailun Italian Parmassa. Toisen palkinnon sai ukrainalainen Saša Jankevitš, ja kolmannen itävaltalainen Felix Hornbacher.

Nimitysuutisia maailmalta: Frankfurtin ooppera on nimittänyt uudeksi musiikinjohtajakseen (Generalmusikdirektor) vasta 28-vuotiaan Thomas Guggeisin. Baijerilainen Guggeis aloittaa kautensa vuonna 2023. Hän on aiemmin toiminut Daniel Barenboimin apulaiskapellimestarina Berliinin valtionoopperassa sekä kapellimestarina Stuttgartin valtionoopperassa.

Groningenissa toimiva Pohjois-Alankomaiden orkesteri on nimittänyt ylikapellimestarikseen norjalaisen Eivind Gullberg Jensenin. 49-vuotias Jensen aloittaa tehtävässä syksyllä 2022. Hän on tällä hetkellä Bergenin oopperan taiteellinen johtaja.

Pariisin Opéra-Comique on nimennyt uudeksi musiikinjohtajakseen ranskalaisen Louis Langréen, 60. Hän on tällä hetkellä yhdysvaltalaisen Cincinnatin orkesterin ylikapellimestari sekä Mostly Mozart -festivaalin musiikillinen johtaja.

Glyndebournen festivaalin toiminnanjohtaja Sarah Hopwood puolestaan on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä ensi vuonna. Hän on työskennellyt festivaalin organisaatiossa viimeiset 25 vuotta, joista viimeiset kolme toiminnanjohtajana.

Kuolleet: Slovakialainen koloratuurisopraano Edita Gruberová on kuollut maanantaina 18. lokakuuta 74 vuoden iässä. Hänen läpimurtoroolinsa oopperalavoilla oli Taikahuilun Yön kuningatar Wienin valtionoopperassa vuonna 1970 ja muutti vuotta myöhemmin Wieniin. Hän lauloi muun muassa Metropolitanissa, La Scalassa, Baijerin valtionoopperassa sekä Salzburgin ja Glyndebournen oopperajuhlilla.

Säveltäjä, pianisti ja kapellimestari Risto Hiltunen on kuollut 76 vuoden iässä. Hän oli valmistunut Sibelius-Akatemian kirkkomusiikin linjalta, mutta tunnetaan parhaiten työstään Yleisradion kapellimestarina ja pianistina, esimerkiksi Tuttu juttu -ohjelman pianistina sekä Reinikainen– ja Sisko ja sen veli -tv-sarjojen säveltäjänä. Myös Pikku Kakkosen tunnusmusiikin sovitus oli Hiltusen kynästä.

Ruotsalainen rap-artisti Einár ammuttiin kuoliaaksi 21. lokakuuta Tukholmassa. Maan tämän hetken kuuluisimpiin räppäreihin kuuluva Einár oli kuollessaan 19-vuotias, ja oli noussut kuuluisuuteen jo 16-vuotiaana julkaisemallaan debyyttialbumilla. Einárin epäillään olleen jossain määrin sekaantuneen rikolliseen toimintaan, ja kyseessä olleen välien selvittelyyn liittynyt murha.

Saksalaissäveltäjä Udo Zimmermann on kuollut 78 vuoden iässä. Dresdenissä syntynyt Zimmermann opiskeli sävellystä, laulua ja johtamista, tehden ensimmäiset huomionarvoiset teoksensa dodekafonisella tyylillä. Hänet tunnetaan parhaiten oopperastaan Valkoinen ruusu (1967/1986). Zimmermann myös toimi dramaturgina Dresdenin oopperassa Itä-Saksan vuosikymmeninä.

Edellinen artikkeliOulaisten musiikkiviikoilla tyylisuuntien kirjoa
Seuraava artikkeliHelsinki Liedin voittajat selvillä