Viikkokatsaus 4/2020: Sibelius-museon uusi näyttely laajentaa kuvaa kansallisäveltäjästämme, Kiasmassa nähdään ensi syksynä ensimmäinen retrospektiivi äänitaiteilija Mika Vainion tuotannosta ja muita viikon uutisia

Mika Vainio vaikutti kokeellisen musiikin kenttään ympäri maailman ja inspiroi lukemattomia taiteilijoita eri aloilta. Syksyllä Kiasmassa avautuu ensimmäinen retrospektiivi Vainion tuotannosta.

Turussa Sibelius-museon uusi Sibelius – the One and Only -näyttely tarkastelee Jean Sibeliuksen yksityisempää puolta. Museo haluaa laajentaa kuvaa kansallissäveltäjästä, joten musiikin lisäksi näyttelyssä nousevat keskiöön hänen perheensä, lapsensa ja vaimonsa Aino Sibelius. Näyttelyssä käsitellään myös Sibeliuksen suhdetta Turkuun. Näyttely avautui keskiviikkona 22. tammikuuta ja on esillä aina ensi vuoden joulukuun 8. päivään saakka. Sibelius-museo on myös tunnettu elävän musiikin estradi, jossa järjestetään aktiivisesti konsertteja. Kevään aikana museossa soi uusi musiikki, jazz, kansanmusiikki sekä perinteinen klassinen. Koko konserttitarjonnan löydät täältä.

Maanantaina 20. tammikuuta Helsingin juhlaviikot eli Helsinki Festival tiedotti toteuttavansa elektronisen musiikin pioneeri Mika Vainion (1963–2017) ääni-installaatioita ja musiikkia esittelevän laajan näyttelyn ensi syksynä yhteistyössä Kiasman kanssa. 50 Hz -näyttelyn avajaiset ovat Kiasmassa Taiteiden yönä, 20. elokuuta, ja se tulee olemaan esillä 10.1.2021 asti. Syksyllä järjestettävä näyttely on ensimmäinen retrospektiivi Vainion tuotannosta. Kokoelmaintendentti Kati Kivisen mukaan se on samalla myös tärkeä ja uraauurtava tutkimushanke Vainion äänitaiteesta. Näyttelyssä on mahdollista nähdä ja kuulla mm. Vainion ääni-installaatio 2 x 540 kHz, joka lahjoitettiin Kiasmalle vuonna 2017.

“Mika Vainio on vaikuttanut kokeellisen musiikin kenttään ympäri maailman ja inspiroinut lukemattomia taiteilijoita eri aloilta. Retrospektiiviä hänen teoksistaan on saatu odottaa pitkään, ja olemme iloisia, että se avautuu juuri Taiteiden yönä osana Helsinki Festivalia”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Helsinki Festivalia juhlitaan 20.8.–6.9.2020, ja koko ohjelma julkistetaan huhtikuussa.

Naantalin musiikkijuhlat taasen kertoi torstaina 23. tammikuuta Turun kirjamessujen kanssa tehtävästä yhteistyöstä tänä vuonna. 30 vuotta täyttävän Turun kirjamessujen syksyn pääteemana tulee olemaan musiikki. Musiikkijuhlien ja kirjamessujen välisen yhteistyön aloittaa lauantaina 6. kesäkuuta Naantalin kirkossa järjestettävä musiikkijuhlien konsertti, jossa kuullaan pohjoismaista musiikkia mm. viulisti Jaakko Kuusiston, sellisti Claudio Bohórquezin, huilisti Patrick Gallois’n ja pianisti Juha Lagerspetzin tulkitsemana. Ohjelmasuunnittelussa on mukana tasavallan “first lady”, Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jenni Haukio, jonka valikoimia runoja konsertissa lausuvat näyttelijät Seela Sella sekä Esko Salminen.

Siinä missä Naantalin musiikkijuhlat pysyttelee vankasti kotimaassa, on Turun musiikkijuhlat puolestaan päättänyt lähteä merta edemmäs kalaan. Festivaali kertoo järjestävänsä huhtikuussa Lontoon Wigmore Hallissa kaksi kamarimusiikkikonserttia, joissa esiintyvät mm. viulistit Julian Rachlin, Lorenza Borrani sekä sellistit Alban Gerhardt ja Turun musiikkijuhlien taiteellisenakin johtajana toimiva Klaus Mäkelä. Mäkelä vastaa konserttiohjelmien kokonaisuudesta ja Lontoossa kuullaan muun ohjelman ohella myös suomalaisia säveltäjiä: Kaija Saariahoa ja Sauli Zinovjevia.

”Wigmore Hall on Euroopan hienoimpia ja legendaarisimpia saleja. Se, että meillä on näin upea ja ainutkertainen mahdollisuus, kertoo siitä, mikä asema Turun musiikkijuhlilla kansainvälisessä musiikkikentässä on” Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki kertoo. Musiikkijuhlat aikoo myös tulevaisuudessa järjestää konsertteja kotimaan lisäksi ulkomailla.

Helsingin kulttuurikeskusten – Annantalon, Caisan, Kanneltalon, Malmitalon, Stoan sekä Vuotalon – kevään ohjelmistot julkaistiin niin ikään tämä viikon torstaina. Konsertit ovat suosittu osa kulttuurikeskusten tarjontaa ja kevään aikana estradeilla eri puolilla Helsinkiä esiintyy mielenkiintoisia nimiä useissa eri musiikkigenreissä. Esimerkiksi Vuotalossa kuullaan kevään aikana mm. Game Music Collectivea sekä nu-jazz -taiteilija Xantoné Blacqia, Malmitalossa puolestaan mestarikansanlaulaja Hilja Grönforsia sekä Pekko Käppi & K:H:H:L -yhtyettä. Tarkemmat tiedot konserteista ja koko kevään ohjelma on nähtävillä täällä.

Edellinen artikkeliLahden Sibelius-festivaalin uusi Taimitarha nostaa esiin viisi uransa alkutaipaleella olevaa säveltäjää
Seuraava artikkeliHelmikuun kantaesitykset