Viikkokatsaus 46/2020: Theremin 100 vuotta, ruotsalaiset kirivät Mikkelin ohi kantaesityksessä

Nuori keksijä Theremin nimikkosoittimensa parissa 1900-luvun alkupuolella.

Onnittelut satavuotiaalle thereminille! Venäläinen fyysikko Lev Termen, joka lännessä käytti nimeä Léon Theremin, keksi ensimmäisen laajempaan käyttöön levinneen sähkösoittimen lokakuussa 1920. Theremin esitteli tätä syntetisaattorin esiastetta 1920-luvulla Euroopassa ja patentoi sen lopulta Yhdysvalloissa vuonna 1928. Soittimena theremin on siitä poikkeuksellinen, ettei soittaja koske instrumenttiin lainkaan, vaan ohjailee käsiensä etäisyydellä äänenkorkeutta ja -voimakkuutta. Muun muassa Dmitri Šostakovitš, Bohuslav Martinů, Edgar Varèse, Percy Grainger ja Kalevi Aho ovat säveltäneet thereminille. Kaikkein parhaiten se kuitenkin tunnetaan etenkin kauhu- ja science fiction -elokuvien ääniraidoilta.

”Kadotetun” teoksen kantaesityksessä ruotsalaiset veivät voiton: Rantasalmella syntyneen, Ruotsissa pianistina vaikuttaneen Laura Netzelin (o.s. Pistolekors) pianokonsertto löytyi ja restauroitiin hiljattaen, ja Mikkelin musiikkijuhlien osana Saimaa Sinfonietta (eli Lappeenrannan ja Mikkelin kaupunginorkesterit) ilmoittaa marraskuun 20. päivän ohjelmassa kyseessä olevan maailman kantaesitys. Norrköpingin sinfoniaorkesteri kuitenkin ehti ensin, ja esitti Ryan Bancroftin johdolla yli satavuotiaan pianokonserton jo 24. lokakuuta 2020!

Helsinkiläiskuoro Somnium Ensemble on valinnut uudeksi johtajakseen Elisa Huovisen. Hän perii kuoron sen vuonna 2009 perustaneelta Tatu Erkkilältä. Musiikin maisteri Huovinen toimii tällä hetkellä Akademiska Sångföreningenin, Turun yliopiston kuoron ja Suomen Nuorisokuoron taiteellisena johtajana ja on mm. voittanut ensimmäisen palkinnon Suomalaisessa kuoronjohtajakilpailussa 2018. Somnium Ensemblen Unesi ääni palkittiin Yleisradion vuoden levynä 2019.

Koronarokotteiden suhteen on alkanut kuulua lupaavia uutisia maailmalta, ja musiikkielämä reagoi: suuri lippukauppa Ticketmaster on alkanut valmistella käytäntöä, jossa lipuntarkastuksen yhteydessä vaaditaan konserttikävijöiltä joko todistus covid-19-rokotteesta tai negatiivinen koronavirustesti viimeisen 24–72 tunnin ajalta. Nämä varmennettaisiin matkapuhelinsovelluksella, joka kommunikoisi terveydenhuollon ja lipunmyynnin/-tarkastuksen välillä. Asiasta kirjoitti Billboard.

Maineikas brittiläinen klassisen musiikin agentuuri HarrisonParrott käynnistää joulukuussa uuden suoratoistoalustan yhteistyössä eMusic Live-yhtiön kanssa. Virtual Circle -niminen striimauspalvelu aloittaa lähettämällä Oslon filharmonisen orkesterin Sibeliuksen syntymäpäiväkonsertin 8. joulukuuta. Lanseeraus on osa agentuurin liiketoiminnan muutosta covid-19-pandemian aikaan.

Kuolinilmoituksia: Brittiläinen musiikintutkija ja -kriitikko Robert Layton on kuollut 9. marraskuuta 90 vuoden iässä. Layton oli perehtynyt erityisesti Pohjoismaiden musiikkiin, myös Jean Sibeliukseen, josta hän sekä kirjoitti itse (ensimmäinen laitos ilmestyi 1965) että käänsi englanniksi Erik Tawaststjernan Sibelius-elämäkerran. Layton työskenteli myös Britannian yleisradiossa BBC:ssä sekä musiikkitoimittajana Gramophone-lehdessä.

Venäläissellisti Aleksandr Buzlov on menehtynyt 37-vuotiaana 8. marraskuuta 2020. Moskovan konservatoriossa ja Saksan Kronberg-akatemiassa opiskellut Buzlov oli palkittu mm. ARD-, Feuermann- ja Tsaikovski-sellokilpailuissa. Hän teki kansainvälistä uraa sellosolistina. Kuolinsyyksi on ilmoitettu veritulppa.

Sopraano Rosanna Carteri on kuollut 89 vuoden iässä. Hän nousi menestykseen nopeasti jo parikymppisenä, esiintyen Salzburgin festivaaleilla 21-vuotiaana sekä Milanon La Scalassa 19 eri tuotannossa vuosina 1951–1963. Carteri päätti oopperalaulajille poikkeuksellisesti jäädä eläkkeelle 35-vuotiaana, uransa huipulla prima donnana. Hänet tunnettiin ennen kaikkea Verdi– ja Puccini-tulkinnoistaan.

Edellinen artikkeliVeden leikkiä ja sadun taikaa
Seuraava artikkeliLastenmusiikin tekijöitä palkittiin perjantaina