Viikkokatsaus 6/2021: Unsuk Chin ja Olga Neuwirth saaneet arvokkaat musiikkipalkinnot, 18 000-vuotias kotilo olikin soitin

Léonie Sonning -musiikkipalkinnon voittaja Unsuk Chin. © Priska Ketterer

Vuoden 2021 Léonie Sonning -musiikkipalkinnon voittaja on säveltäjä Unsuk Chin. Eteläkorealainen, Berliinissä asuva Chin, 58, on työskennellyt yhdessä mm. Berliinin filharmonikkojen, Chicagon sinfoniaorkesterin ja BBC:n sinfoniaorkesterin kanssa, ja on tällä hetkellä Hampurin Elbphilharmonien residenssisäveltäjä. Hänet on aiemmin palkittu Grawemeyer- ja Sibelius-palkinnoilla. Kansainvälinen miljoonan Tanskan kruunun (n. 134 000 €) Sonning-palkinto jaetaan vuosittain ansioituneelle säveltäjälle tai (yleensä klassiselle) muusikolle. Kaija Saariaho on toistaiseksi ainut suomalainen palkittu.

Itävaltalaissäveltäjä Olga Neuwirth ja laulaja-kosketinsoittaja Stevie Wonder ovat saaneet 100 000 euron arvoisen Wolf-palkinnon. Israelilaissäätiö jakaa Wolf-palkintoja sekä viidelle eri tieteenalalle että vuorovuosin neljälle eri taiteenalalle. Musiikkialan aiempiin Wolf-palkittuihin kuuluvat muun muassa Daniel Barenboim, Mstislav Rostropovich, Placido Domingo, Simon Rattle, Jessye Norman ja Murray Perahia.

Ranskalaisesta luolasta 1930-luvulla löytynyt 18 000 vuotta vanha suuri kotilo on osoittautunut puhallinsoittimeksi, ja on täten yksi vanhimpia olemassa olevia soittimia. Tutkijat ovat äskettäin saaneet selville, että kotilon kärki oli irrotettu tahallaan siihen puhaltamista varten, ja hartsi- tai vahajäämistä päätellen siihen oli kiinnitetty suukappale. Myös itse kotilon pintaa oli hiottu, jotta sitä olisi helpompi kannatella. Soittimeen oli jäänyt sormenjälkiä samasta punaisesta maalista, jota oli käytetty löytöluolan seinämaalauksissa. Aiheesta kirjoittaa Wired – ja ohessa myös ammattitrumpetistin soittonäyte tällä esihistoriallisella kotilolla.

Finnpanelin tutkimuksen mukaan radion kuuntelun määrä laski hieman vuonna 2020; vähemmän yllättävästi autossa kuunteleminen laski selkeästi ja kotikuuntelu lisääntyi. Viikoittain radiota kuunteli suomalaisista 89 prosenttia, ja keskimääräinen päivittäinen kuunteluaika oli 2 tuntia 34 minuuttia. Yleisradion absoluuttinen ja suhteellinen osuus kuunneltujen radiokanavien joukossa kasvoi. Eniten radiota kuuntelivat yli 55-vuotiaat.

Jyväskylän Suomalaisen musiikkikampuksen laajennusrakentaminen on valmistunut. Koulutuskuntayhtymä Gradian toisen asteen musiikin ammattiopetus sekä musiikin ja tanssin perusopetus siirtyvät laajennuksen myötä kokonaisuudessaan samaan rakennukseen Jyväskylän ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman kanssa. Rakennuksen tiloista osaa käyttää myös Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos ja opettajankoulutuslaitos sekä musiikkipainotteinen Schildtin lukio. Laajennukseen kuuluu muun muassa uusi 200-paikkainen äänentoistollinen konserttisali. Uusien tilojen avajaisia vietetään 17.2.

Tampereen oopperan tulevan tuotannon, Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen uudet esityspäivät ovat vahvistuneet. Ooppera oli alun perin määrä esittää tämän vuoden tammi-helmikuussa, mutta nyt uusi ensi-ilta on 10.2.2023; muut esitykset ovat 12.2., 15.2., 18.2., 22.2. ja 25.2.2023. Vuoden 2022 oopperatuotannon Tampere-talo julkaisee maaliskuussa.

Osmo Vänskän johtama Minnesotan orkesteri on tehnyt viime tilikaudellaan ennätykselliset 11,7 miljoonan dollarin (n. 9,7 M€) tappion. Kaikkea ei voi panna koronan piikkiin, sillä edellisenä tilikautenakin alijäämää oli 8,8 miljoonaa dollaria. Vänskä aloitti viime vuonna Soulin filharmonikkojen ylikapellimestarina ja hänen kautensa Minnesotassa päättyy 2022.

Nimitysuutisia: Orquesta de Valencian seuraavaksi ylikapellimestariksi on valittu saksalainen Alexander Liebreich, josta tulee myös Palau de la Música -konserttitalon taiteellinen johtaja. Hän johtaa tällä hetkellä Tšekin radion sinfoniaorkesteria.

Fort Worthin sinfoniaorkesteri on valinnut uudeksi taiteelliseksi johtajakseen Robert Spanon, jonka kausi Atlantan sinfoniaorkesterin johtajana päättyy tänä vuonna.

Oregonin sinfoniaorkesteri on valinnut uudeksi johtajakseen itävaltalaissyntyisen David Danzmayrin, joka tällä hetkellä johtaa Zagrebin filharmonikkoja sekä ohiolaista ProMusica-kamariorkesteria.

Riccardo Chaillyn kautta Luzernin festivaaliorkesterin johtajana on pidennetty vuoteen 2026 saakka. Hän aloitti tehtävässä vuonna 2016.

Kuolinuutisia: Laulaja Mary Wilson on kuollut 76 vuoden iässä 8. helmikuuta kotonaan Nevadassa. Wilson oli The Supremes -yhtyeen perustajajäseniä ja viimeinen alkuperäislaulaja yhtyeen hajotessa vuonna 1977; Supremes kuuluu kaikkien aikojen menestyneimpiin soulyhtyeisiin ja oli 1960-luvun kultakaudellaan suosiossaan ainoastaan The Beatlesin varjossa.

Kitaristi Heikki Laurila on kuollut 9. helmikuuta Nizzassa 86 vuoden iässä. Laurila on Suomen eniten levyttänyt studiomuusikko, ja hänen soittoaan voi kuulla yli 7300 levytyksellä. Pääasiassa itsenäisesti soittamaan opetellut Laurila levytti ensimmäisen kerran vuonna 1957, ja keskittyi suurimmilta osin levytyksiin sekä radio-, tv- ja elokuvasoittoon vuodesta 1966 eteenpäin. Laurilalle myönnettiin elämäntyöstään Pro Finlandia -mitali vuonna 1998.

Edellinen artikkeliUMO ja HKO maalasivat kiintoisaa harmoniaa ja taiturillisia sooloja – tyylien vedenjakaja oli silti kuultavissa
Seuraava artikkeliTervetuloa katsomaan pianoprofessorin etätuntia