maanantai huhtikuu 29. 2024

Eri Klas oli merkittävä vaikuttaja myös Suomessa

Eri Klas

Virolainen kapellimestari Eri Klas kuoli vakavaan sairauteen torstain ja perjantain välisenä yönä. Hän oli 76-vuotias.

Klas johti mittavansa uransa aikana yli sataa sinfoniaorkesteria yli 40 eri maassa. Näihin orkestereihin lukeutuvat muun muassa maineikkaat Berliinin filharmonikot ja BBC:n sinfoniaorkesteri. Vuodet 1985-1990 Klas toimi Tukholman Kuninkaallisen Oopperan pääkapellimestarina.

Kotimaassaan Virossa Klas työskenteli vuodesta 1965 lähtien pääosin Estonia-teatterissa. Hänestä tuli teatterin ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja. Klas perusti Viroon myös kulttuurirahaston, jonka tuki taiteilijoille on ollut maan kulttuurin kehitykselle ratkaisevan tärkeää.

Klas toimi kapellimestarina paljolti myös Suomessa. Vuodesta 1983 lähtien hän oli Kansallisoopperan vieraileva kapellimestari. Vuodet 1998-2006 Klas työskenteli Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja oli myös orkesterin kunniakapellimestari. Orkesterin intendentti Helena Hiilivirta kertoo Aamulehden haastattelussa miten juuri Klasia voi kiittää siitä, että Tampere Filharmoniasta kasvoi ensimmäinen Helsingin ulkopuolinen, täysmittainen orkesteri.

Klas tiesi, että orkesteri tarvitsee tämän. Hän pystyi vakuuttamaan valoisella persoonallaan myös Tampereen vaikuttajat”, Hiilivirta kertoo.

Tallinaan suunnitellaan Klasille nyt muistokonserttia, jonne lähtee edustajia myös Tampereelta. Sosiaalisessa mediassa monet musiikin alan vaikuttajat ovat jo muistelleet Klasia lämmöllä.

Klas kaatui pahoin onnettomuudessa viime vuonna ja menetti sen johdosta sekä puhekykynsä että muistinsa, saaden ne myöhemmin kuitenkin takaisin. ERR:n haastattelussa viime vuonna hän sanoi olevansa onnellinen.

Se, joka tekee kaiken vain rahan takia, on köyhä. Rahalla saa kaikkea, mutta rakkautta ei saa eikä terveyttä. Olen onnellinen, että olen saanut elää sellaista elämää, jossa on ollut paljon rakkautta.”

Eri Klasin kuolemasta kertoi ensimmäisenä virolainen Postimees-lehti. Suomessa Klasin kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Korjaus 27.2.: Eri Klas vieraili Kansallisoopperan johtajana ensimmäisen kerran vuonna 1983. Oopperan mukaan heidän tiivis yhteistyönsä kesti 25 vuotta.

Tuoreimmat uutiset