sunnuntai huhtikuu 14. 2024

Franckilta apua Vivolle, ENO pakkomuuttoon Lontoosta, uusia nimityksiä musiikin kentällä

Suomen ainoa valtakunnallinen nuoriso-orkesteri, Sinfoniaorkesteri Vivo sai vuoden jatkoa toiminnalleen, mutta vakinaista rahoittajaa yhä etsitään.

Kapellimestari Mikko Franck on lahjoittanut Sinfoniaorkesteri Vivolle 75 000 euroa, jolla saadaan turvattua orkesterin tämän vuoden toiminta. Asiasta kertoi ensin Yle. Suunnitelmissa on ainakin yksi harjoitusleiri ja konsertti Heinäveden musiikkijuhlilla. Ilman Franckin lahjoitusta toiminta olisi loppunut, koska Opetus ja kulttuuriministeriö ei enää avusta orkesteria, eikä viime vuosina saatua säätiörahoitusta ole tarkoitettu jatkuvaan toimintaan. Suomen ainoan valtakunnallisen nuoriso-orkesterin kohtalo tämän vuoden jälkeen on vielä auki. Franck sanoo Ylelle, että nuoriso-orkesterien toiminnan lakkaaminen kostautuu myöhemmin. ”Ei saa tuudittautua siihen, että Suomi on musiikin ihmemaa aina ja ikuisuuteen, vaan töitä täytyy tehdä jatkuvasti”, hän sanoo. Franck on aiemmin tukenut lahjoituksin Metropolia Ammattikorkeakoulun musiikinopetusta. 

Music Finlandin uudeksi toiminnanjohtajaksi on nimetty Mikko Manninen. hän seuraa tehtävässä Kaisa Rönkköä. Pitkän uran kotimaisella levy-yhtiökentällä tehneen Mannisen ydinosaamiseen kuuluu muun muassa strateginen suunnittelu. Hän siirtyy Music Finlandiin Warner Music Finlandista, jossa hän on toiminut Baltian liiketoimintajohtajana ja Suomen toimintojen operatiivisena johtajana.

Suomalainen Dani Juris on kiinnitetty kuoromestariksi Berliinin valtionoopperaan. Työ alkaa elokuussa. Kuorolaiset pitivät koejohtojen jälkeen äänestyksen, jossa Juris oli selkeä suosikki. Häntä oli valitsemassa myös Daniel Barenboim, joka eroaa tammikuun lopussa oopperan ylikapellimestarin tehtävistä. Juris on toiminut Saksassa Mannheimin Nationaltheaterin kuoromestarina vuodesta 2016. Suomessa asuessaan Juris johti muun muassa Helsingin Filharmonista Kuoroa, Savolaisen Osakunnan Laulajia sekä perustamaansa Kamarikuoro Kaamosta.

Jerusalemin sinfoniaorkesteri on nimittänyt itävaltalaisen viulistin ja kapellimestarin Julian Rachlinin, 48, ylikapellimestarikseen lokakuusta 2023 alkaen. Rachlin toimii myös Turun filharmonisen orkesterin päävierailijana sekä Kristiansandin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina ja Herbstgold-festivaalin taiteellisena johtajana. Myös muista lähiaikojen suurista kapellimestarien kiinnityksistä liikkuu lehdistössä spekulaatioita: Daniel Barenboimin seuraajaksi Berliinin valtionoopperaan veikataan nyt Antonio Pappanoa, joka on johtanut viimeksi Lontoon Royal Operaa, ja Valeri Gergijevin seuraajaksi Münchenin filharmonikkoihin Lahav Shania. Shani toimii Rotterdamin filharmonikkojen ylikapellimestarina.

Englannin taideneuvosto, Arts Council, yllätti viime syksynä uusilla päätöksillään: mm. Britten Sinfonia -orkesterin tuki lakkaa kokonaan, ja samoin käy Englannin Kansallisoopperalle (ENO), ellei se suostu muuttamaan pois Lontoosta. Päätös aiheutti vastalauseiden myrskyn, mutta taideneuvosto piti aluepolitiikkaa korostavan linjansa. Nyt Ars Council antoi ENO:lle lisäaikaa ja rahaa 11,46 miljoonaa puntaa maaliskuuhun 2024. Tämän pitäisi mahdollistaa työohjelman ylläpitämisen ENO:n kotona Lontoon Coliseumissa ja samalla auttaa ENOa alkaa suunnitella uutta tukikohtaa Lontoon ulkopuolelle vuoteen 2026 mennessä.

 

Tuoreimmat uutiset