tiistai toukokuu 14. 2024

Iivonen finaaliin Montrealissa

Viulisti Petteri Iivonen jatkaa kovassa soittajajoukossa Montrealin viulukilpailun finaaliin. Iivonen soittaa viimeisenä finalistina Sibeliuksen viulukonserton Suomen ajassa aamuyöllä 1. kesäkuuta. Finaali livelähetyksenä, aikataulut ja aiemmat esitykset löytyvät kilpailun sivuilta täältä.

Muut viisi finalistia ovat:

Fedor Rudin, 23, Ranska/Venäjä

Ayana Tsuji, 18, Japani

Bomsori Kim, 26, Etelä-Korea

Minami Yoshida, 17, Japani ja

Ji Won Song, 23, Etelä-Korea.

Iivosen onnistuneeseen välieräohjelmaan kuuluivat Papineau-Couturen sonaatin ensimmäinen osa, Prokofjevin ensimmäinen sonaatti ja Sibeliuksen Cinq Danses Champêtres, osat 1 ja 2. Alkuerissä häneltä kuultiin Bachia, Paganinia, Bazzinia ja Beethovenia. Iivosen viulu on Guadagnini vuodelta 1755 ja hän on opiskellut viimeksi Manhattan School of Musicissa 2015-16.

Montrealin viulukilpailun ensimmäinen palkinto on 30 000, toinen 15 000 ja kolmas 10 000 Canadan dollaria. Lisäksi osallistujille jaetaan lukuisia erikoispalkintoja. Aiempiin palkittuihin kuuluu muun muassa vuoden 2010 Sibelius-viulukilpailun voittaja Nikita Boriso-Glebsky (3. palkinto, 2010). Viimeksi ensimmäisen palkinnon voitti belgialainen Marc Bouchkov vuonna 2013.

Montrealin kansainvälinen musiikkikilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran 2002. Kilpailun instrumenttina vaihtelevat vuosittain laulu, piano ja viulu, ja tänä vuonna järjestettävän viulukilpailun juryyn kuuluvat Pierre Amoyal, Boris Brott, Boris Garlitsky, Ida Kavafian, Mihaela Martin, Vera Tsu Wei-Ling ja Kathleen Winkler.

Iivonen ja Rudin olusilla, ICI Musique Twitter
ICI Musique twiittasi kuvan: Rudin ja Iivonen ansaituilla olusilla semifinaalin jälkeen.

Tuoreimmat uutiset